15 medalja hrvatskim inovatorima u Nürnbergu

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2015. u 10:39
Arhivska fotografija: Grgur Žučko / Pixsell

Zlato je na nirnberškom sajmu osvojila ionizacijska tehnologija snižavanja točke tečenja fosilnih goriva bez upotrebe kemikalija Antuna Drvara iz Pušćina.

U konkurenciji više od 750 inovacija iz 37 zemalja svijeta, hrvatski su inovatori osvojili 15 medalja na jučer završenom 67. Međunarodnom sajmu inovacija IENA održanom u  Nürnbergu.

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore na poznatom međunarodnom sajmu inovacija IENA u protekla četiri dana predstavljeno je 18 hrvatskih inovacija, a 15 je osvojilo i prestižne nagrade sajma.

Zlato je na nirnberškom sajmu osvojila ionizacijska tehnologija snižavanja točke tečenja fosilnih goriva bez upotrebe kemikalija Antuna Drvara iz Pušćina. Ova je inovacija osvojila i zlatnu medalju kineske asocijacije inovatora.  Zlatnu medalju osvojila je i inovacija zbrinjavanje komunalnog otpada Đure Horvata iz tvrtke Tehnix te plutača na daljinsko upravljanje za spašavanje utopljenika Mladena Horvatina iz Karlovca. Srebrnu medalju na ovogodišnjoj IENI dobile su inovacije sklopivi ured uz kontejner mobilnog reciklažnog dvorišta Emila Butala iz tvrtke Veta iz Karlovca, sustav za mjerenje brzine i registraciju događaja na pružnim vozilima Zvonimira Viduke iz tvrtke Altpro i Cool Vision by Bernarda Bernarde Cecelje iz tvrtke Bernarda. Broncu je pak dobila inovacija Energypip pisarovinske tvrtke PIP. Posebno priznanje poljske agencije za promociju inovatora dobila je termo torba Miljenka Vuka iz Zagreba, dok je inovativan Mirela balzam za kožne bolesti Mirele Rogine iz Zagreba dobio srebrnu medalju njemačkog Instituta ERINES za istraživanje i razvoj.

I ove godine velik interes i žirija i posjetitelja sajma izazvale su inovacije mladih hrvatskih inovatora. Predstavljeno ih je osam, a svih osam osvojilo je i nagrade. Najveću pažnju i zlatnu medalju osvojili su studenti iz Bjelovara Dejan Čurčić i Alen Britvić za 3D digitalizator. Srebrnu medalju osvojili su Josip Sever iz Strojarske tehničke škole Faust Vrančić za novi način prijenosa brzina u mjenjačkoj kutiji automobila, studenti Luka Grgar, Filip Črpić, Ivica Juršić i Darija Simić za jednokratni hidrofilni urinarni kateter u kompletu s antiseptičkim sredstvom, te studenti Adrijan Ostrun, Josip Barbić, Luka Ivir i Martin Sokolović za Cave Pi – sustav kućne automatizacije.  

Brončane medalje osvojili su pak Dominik Žitković iz Strojarsko tehničke škole Faust Vrančić za energetsku torbu, Ivan Golubić za Gmobile – vozilo budućnosti te Luka Ivir, Martin Sokolović i Adrijan Ostrun za Smart Fuse. Za kosilicu na daljinsko upravljanje broncu je osvojio i srednjoškolac Zlatko Dražić iz Požege.

Komentirajte prvi

New Report

Close