Zvečevo spašeno, prodaje čokoladu i Švicarcima

Autor: Suzana Varošanec , 22. studeni 2017. u 13:41
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Stabilizirali poslovanje – sve obveze uredno isplaćuju kao i plaće radnicima, uz zakašnjeli regres i božićnica.

Vjerovnici su spasili veliku tvrtku Zvečevo iza koje je gotovo 100 godina tradicije, pa ona kreće u svoju novu i veliku razvojnu fazu, što je pokazatelj koliko je naše gospodarstvo ujedno krhko, ali s velikom perspektivom. 

U slučaju Zvečeva, naime, to znači iskorak na niz stranih tržišta, poznatih po konkurentnim i kvalitetnim konditorskim proizvodima, pa tako i u samu domovinu čokolade Švicarsku, gdje je ovih dana iz požeške tvornice isporučena prva pošiljka za tamošnje zahtjevne kupce. Isporuka je prethodila jučerašnjem ročištu na kojem je ovaj prvi proizvođač čokolade s rižom na svijetu, nakon prethodno dobivane brojčane potpore vjerovnika, priskrbio i glasove na koje se čekalo još od prošlog tjedna iz najvećeg vjerovnika – Agrokora. Time je osvojena kvalificirana većina koju zakon traži za plan restrukturiranja, pa je požeški konditor o tome odmah izvijestio preko Zagrebačke burze.

Značaj toga je višestruk, ocijenio je u telefonskom razgovoru predsjednik Uprave i većinski vlasnik Zdravko Alvir kojeg smo zatekli usred sastanka Uprave. Prije Alvirova pojašnjenja novih poteza na planu širenja poslovanja kao i najave jednog dijela velikih planova za Zvečevo koje tvrdi da privodi kraju, naš sugovornik nije propustio apostrofirati zahvalu vjerovnicima. Pritom se u prvom redu obratio dobavljačima koje je istaknuo jer su imali razumijevanje za podršku organiziranju proizvodnje u Zvečevu tijekom postupka predstečajne nagodbe, što je Zvečevo opravdalo, jer Alvir navodi da se sve obveze uredno isplaćuju, a radnicima plaće, što uključuje ovih dana i zakašnjeli regres, a nije isključena ni božićnica. 

"Za dobivenu podršku zahvalni smo i bankama koje su pokazale da su na strani očuvanja održivog poslovanja tvrtke. Hvala i Agrokoru, izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku i Vjerovničkom vijeću čija je članica Kraševa prokuristica Marica Vidaković. Zvečevo joj je zahvalno na iskazivanju potpore našem planu restrukturiranja jer smo svjesni da ta podrška ima dodatnu težinu  budući da dolazi iz redova našeg konkurenta", istaknuo je Alvir.

 

230 milijuna

kuna iznose utvrđene tražbine Zvečeva u predstečaju

Zvečevo ulazi u zadnju fazu predstečaja, i kako stvari stoje taj se postupak neće rasezati. Štoviše, slijedom zakonskih rješenja, očekuje se da će brzo red doći na sklapanje sporazuma s vjerovnicima, pa bi taj postupak mogao završiti do kraja ove ili početkom 2018. Tada tvrtku kroz nove razvojne mogućnosti čeka pristup potrebnim obrtnim sredstvima i strateško partnerstvo s tvrtkom iz konditorske industrije iz Zapadne Europe, što Alvir potvrđuje. Svemu je, pak, zajednički nazivnik pokretanje nove faze razvoja Zvečeva, pa će nastavak poslovanja biti u znaku pojačane izvozne ekspanzija na inače zahtjevna tržišta Zapadne Europe i Amerike gdje je Zvečevo već prisutno, uključujući i Veliku Britaniju gdje je kroz suradnju s Tescom stečena značajna referenca.

Zvečevo je upravo dobilo novu narudžbu iz Velike Britanije, a velika su očekivanja vezana uz novu švicarsku referencu. Naime, u suradnji s Coopom, inače najvećim trgovačkim lancem u Švicarskoj (uz Migros), osigurali su plasman za svoje proizvode, što je prema Alviru dokaz kvalitete, ali kaže i hrabrost jer je Švicarska poznata kao domovina čokolade. Novosti iz Zvečeva neće manjkati ni kad je riječ o Zvečevu važnom tržištu Izraela, za koje se i tijekom predstečaja odvijala specijalna proizvodnja proizvoda s Kosher certifikatom. Alvir otkriva da priprema jačanje te suradnje, pa će za Izrael isporučivati nove proizvode – mlijeko i maslac s Kosher certifikatom. Pregovori vezani u proširenje poslovne suradnje u samoj su završnici.

Zvečevo će na tom projektu koristiti tvornicu mlijeka koju smo prvotno planirali prodati u sklopu ostale imovine koja nije u funkciji našeg core biznisa. Naši tehnolozi obradili su sve što je potrebno za organiziranje nove specijalne proizvodnju, a računice pokazuju da ćemo u tom dijelu programa imati potrebu za zapošljavanjem između 35 i 40 novih radnika", kaže Alvir dodajući da je dio plana Zvečeva na čiju se realizaciju neće trebati čekati vezan uz domaće tržište na kojem se očekuje senzibilitet potrošača prema tzv. retro proizvodima.

Na tom valu pozitivne emocije Alvir računa da će rasti prodaja najstarijeg čokoladnog brenda ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj regiji, kako kaže, koji je dio kolektivnog sjećanja mnogih generacija – čokolada Braco i Seka, čija je proizvodnja u Zvečevu počela 1950. pod imenom Mliječna čokolada.  Vjerovnici, tj. njih ukupno 324 od Zvečeva potražuju 230 milijuna kuna, od čega se 70-ak mil. kn odnosi na banke čije su tražbine osigurane, dok država kroz resore financija i gospodarstva potražuje nešto više od 24 milijuna kuna.

Izglasani Plan restrukturiranja predviđa da se tražbine do 100.000 kuna isplaćuju svim vjerovnicima u prvoj godini isplate, a od ostatka otpisuje se 70% obveza te slijedi isplata oko 44 mil. kuna kroz 4 godine. Iako je prva godina dosta opterećena s otplatom, računa se da to neće biti problem servisirati iz poslovanja i dokapitalizacije jer će strateški partner uložiti novac. Povjerenik Milan Nakić, čiji je zadatak da nadzire poslovanje u predstečaju, potvrđuje da tvrtka stabilno posluje. Kaže da su financijski učinci povoljni, raste proizvodnja i prodaja, te se i na domaćem i na stranom tržištu ostvaruju svi planovi, a nedavno je zaposleno 40 novih radnika tako da Zvečevo sad zapošljava njih oko 350. Zbroj tražbina vjerovnika koji su glasovali za plan je veći za 2,4 puta od zbroja tražbina vjerovnika koji su glasovali protiv plana, kaže Nakić dodajući da je prihvaćanje plana od velikog značaja za Zvečevo i Požeštinu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

i onda je svizac zamotao čokoladu
nadam se da bivsi vrli menađer koji je sudjelovao u ovakvom napretku zvečeva to isto ne primjeni u sadašnjoj firmi
inače malo je takvih stručnjaka koji su po danu radili u firmi a po noći spavali u zatvoru valjda da smanje troškove
I da na kraju kad mu je zavrsio mandat u zatvoru zavrsio mu je mandat u Zvečevu kakva slučajnost

Ovaj članak je naručeni panflet Alvira i ekipe. Ništa zu rečeno nije točno. Posao sa Tescom je propao a u njega su uloženi silni milijuni. Nitko od dobavljača ne daje Zvečevu ništa dok se unaprijed ne plati. Jedini koji su profitirali su banke jer su obveze Zvečeva prema njima ostale nedirnute i predsjednik uprave Alvir koji si isplaćuje neto plaću oko 35.000 kuna. U samoj proizvodnji nema tehnologa jer je većina visokoobrazovanih kadrova napustila firmu. Nema neke velike proizvodnje niti velikih narudžbi. Stečaj se samo odgodio a dobaljači koji su pristali smanjiti svoja potraživanja debelo prevareni.

Još da je naći u RH-menijima nekog tko piše realno/istraživački/kritički o pojavama u gospodarstvu, a ne ovakve PR-ijave. Onda se ljudi ne bi čudili k’o-pura-dreku kad se dogodi Agrokor, kad neki slavljeni manažder ostavi ne-ćaćinu firmu u bakrotu i slavodobitno ga ispratite na još bolje plaćeni posao, …

New Report

Close