Župan Stričak: Vladinom odlukom riješen problem otpada, Varaždinu ostaje novac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2023. u 21:00
Foto: Pixabay

Gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada već je dugi niz godina na južnom ulazu u Varaždin budući da je cjelokupni slučaj zbrinjavanja tog otpada još 2011. postao predmet istraga i sudskih procesa.

Za Vladinu odluku da osigura oko 29 milijuna eura za financiranje projekta sanacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada u gospodarskoj zoni Brezje kod Varaždina, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekao je da predstavlja “konačno rješenje problema starog 18 godina”.

“Nakon punih 18 godina tijekom kojih je balirani otpad bio jedan od najvećih problema grada Varaždina, nakon 5-6 vlada koje su se izmijenile kroz to vrijeme, jedino se aktualna Vlada premijera Plenkovića uhvatila u koštac s tim problemom. Ne samo da se uhvatila, nego ga je i riješila i to na korist svih Varaždinki i Varaždinaca u 100-postotnom iznosu”, kazao je za Hinu župan Stričak.

Dodao je da je to dobra vijest za građane Varaždina jer će, osim rješavanja tog problema, u gradskoj blagajni ostati iznos od 29 milijuna eura odnosno 216 milijuna kuna.

“216 milijuna kuna, koliko je Grad Varaždin trebao osigurati za zbrinjavanje baliranog otpada, sada u Gradu Varaždinu mogu preusmjeriti na obrazovanje odnosno na izgradnju i dogradnju vrtića, rad škola, izgradnju i uređenje objekata u kulturi i sportu, na uređenje javnih površina i slično”, rekao je.

Gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada već je dugi niz godina na južnom ulazu u Varaždin budući da je cjelokupni slučaj zbrinjavanja tog otpada još 2011. postao predmet istraga i sudskih procesa.

Sudski proces protiv nekadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka, te ostalih okrivljenih, traje i danas budući da je 2011. završio u pritvoru pod sumnjom da je za vrijeme njegovog vođenja Grada tadašnje Gradsko poglavarstvo i Gradsko vijeće donijelo odluku o interventnom zbrinjavanju spomenutog otpada kojim je taj posao direktno povjeren tvrtki varaždinskog gospodarstvenika Davora Patafte.

Bosilj: Put nije bio lak, ali uspjeli smo zahvaljujući podršci Varaždinaca, hvala zastupnicima iz Varaždinske županije

Otada se na čelu Varaždina izmijenilo nekoliko gradonačelnika, čak se na tu dužnost vratio i Čehok, od 2017. do 2021. Tijekom godina, sa zbrinjavanjem otpada pokušana su razna druga rješenja koja nisu zaživjela bilo zbog manjka financijskih sredstava ili zbog sudskih procesa koji su u tijeku. Odlukom Vlade o financiranju zbrinjavanja 100 tisuća tona baliranog otpada trebao bi se riješiti jedan od najvećih problema Varaždina i Varaždinske županije.

Odluku je komentirao i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj koji drži da je rješenje rezultat upornosti, truda i predanosti projektnog tima Grada Varaždina.

“Put do ovog trenutka nije bio lak. Susreli smo se s izazovima, podmetanjima, pokušajima da se zaustave naši napori. No, unatoč svemu, stigli smo do cilja. Ova pobjeda nije samo naša – to je pobjeda zajednice, suradnje svih uključenih i podrške građana Varaždina”, izjavio je Bosilj.

Zahvalio je svim saborskim zastupnicima iz Varaždinske županije koji su aktivno podržali to rješenje budući je Vlada ispočetka trebala sufinancirati 40 posto iznosa, dok se u konačnici stiglo do rješenja kojim Vlada financira cijeli iznos.

Komentirajte prvi

New Report

Close