Zračne luke u regiji s rekordnim rastom

Autor: Darko Bičak , 11. listopad 2015. u 22:00
MZLZ cijelu godinu bilježi rast/Thinkstock

U tri ovogodišnja kvartala kroz beogradski aerodrom Nikola Tesla prošlo 3,8 mil. putnika, 5% više nego istom razdoblju 2014.

Zračni promet globalno raste, a tome u prilog idu i podaci o rekordima koje bilježe zračne luke u Hrvatskoj i okruženju.

Tako tri zračne luke, Beograd, Zagreb i Sarajevo, ove godine bilježe rekordne rezultate i konstantni rast. Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) tijekom cijele 2015. bilježi rast, a samo u rujnu preko je nje prošlo 271.647 putnika ili 8,1 posto više nego u istom mjesecu lani. Ako bi se gledali ukupni godišnji rezultati, kroz Pleso je u prva tri ovogodišnja kvartala prošlo 1,99 milijuna ljudi, što je rast od sedam posto u odnosu na 2014. godinu.

Najveća regionalna zračna luka, Aerodrom Nikola Tesla Beograd, lani je ostvarila rekordni rezultat s 4,6 milijuna putnika. Naravno, treba spomenuti da je Beograd jedini međunarodni aerodrom u Srbiji, uz Niš koji se tek razvija, dok Hrvatska, primjerice, ima osam većih zračnih luka. U Beogradu ističu da im je lani promet rastao 31 posto. Rezultati za tri ovogodišnja kvartala još su bolji jer je "obrađeno" 3,8 milijuna putnika, što je pet posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

"U financijskom smislu 2014. godina, s dobiti od 28,3 milijuna eura, bila je najuspješnija u 52-godišnjoj povijesti aerodroma. Izuzetni financijski rezultati bilježe se i ove godine te je već u prvih osam mjeseci prihod 35 posto veći nego što je bio u istom razdoblju lani, a neto dobit čak 2,4 puta veća", kažu s beogradskog aerodroma.

Iako je puno manji od prethodna dva, i Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi uzlazni trend. U toj zračnoj luci kažu da je ove godine kroz njihove terminale prošlo 621.689 putnika, što je 12 posto više nego lani. Samo u rujnu su imali 79.120 putnika ili 11,2 posto više nego u istom mjesecu lani. Iz Sarajeva kažu da su imali i velik rast carga te je samo u rujnu otpremljeno 497.769 kg komercijalnog tereta ili 308 posto više nego u istom razdoblju lani. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close