Znate li što je vadilište? U Makarskoj ga imaju, a da to i ne znaju

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2022. u 09:40
Foto: pixabay

S obzirom da na lokaciji Makarska nema zaposlenog magistra medicinske biokemije i laboratorijske medicine, već godinama u gradu Makarskoj ne postoji medicinsko-biokemijski laboratorij.

Žitelji Makarske rivijere, a u ljetnim mjesecima i njihovi gosti, koji ih je prije nekoliko dana bilo oko 60 tisuća, muku muče ako im slučajno zatreba usluga laboratorija u makarskom Domu zdravlja. Laboratorij je zatvoren jer je na bolovanje otišlo svo troje djelatnika zbog čega je HZZO proveo kontrolu. No čini se da Makraska kao najveći grad između Splita i Dubrovnika zapravo uopće nema medicinsko biokemijski laboratorij.

Ima li Makarska i dalje medicinsko biokemijski laboratorij te može li i dalje raditi s obzirom da već dulje ne zadovoljava uvjete, upitali su novinari Makarske danas Komoru medicinskih biokemičara.

Naime, u Makarskoj radi jedna laborantica u punom radnom vremenu i druga na par sati dnevno kao ispomoć.

‘U skladu s razvojem laboratorijske djelatnosti, medicinsko-biokemijski laboratorij nije primarno mjesto za uzorkovanje biološkog materijala, odnosno za vađenje krvi, već je to mjesto gdje se uzorci biološkog materijala analiziraju u skladu sa svim pravilima dobre laboratorijske prakse.

Ako zbog nedostataka propisanog kadra ili nekih drugih razloga, nije moguće ugovoriti medicinsko-biokemijski laboratorij u nekom mjestu moguće je organizirati transport bioloških uzoraka u suradni laboratorij na analizu poštujući sve propisane predanalitičke čimbenike, naveli su te, podsjetimom, zaključili kako nema nikakvih stručnih zapreka da se takav transport uzoraka i dalje ne nastavi dok se ne zaposli medicinski biokemičar u punom radnom vremenu za lokaciju u Makarskoj.

Dakle, u skladu s citiranim, s obzirom da na lokaciji Makarska nema zaposlenog magistra medicinske biokemije i laboratorijske medicine, već godinama u gradu Makarskoj ne postoji medicinsko-biokemijski laboratorij. Prema informacijama kojima Komora raspolaže, prostorije nekadašnjeg medicinsko-biokemijskog laboratorija služe kao vadilište gdje se uzorkuje krv i prikuplja drugi biološki materijal te dostavlja na analizu u suradni medicinsko-biokemijski laboratorij u Split odakle se CEZIH-om nalazi šalju u pripadajuće liječničke ordinacije.

Jedan dio vađenja krvi i prikupljanja biološkog materijala obavljaju, u skladu sa svojim stručnim kompetencijama, i medicinske sestre u ugovornim liječničkim ordinacijama i te uzorke Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dostavlja na analizu u suradni laboratorij u Split. Na taj način osigurana je laboratorijska dijagnostike kako za stanovnike koji gravitiraju Makarskoj a upućeni su od svojih izabranih liječnika, tako i za bolesnike na dijalizi i stacionaru’, stoji u odgovoru.

Iz odgovora možemo zaključiti kako Makarska već dulje nema laboratorij nego samo tzv.vadilište, a i rad tog vadilišta postao je vrlo dvojben nakon smrti jedne od laborantica, dakle već dulje od godinu dana, piše tportal.

Komentirajte prvi

New Report

Close