Znanstvenik s Ruđera upozorava: 25 posto brzih antigenskih testova ne detektira visoku razinu virusa

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2021. u 11:03
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Osoba koja je prva zaražena omikronom ranije je preboljela zarazu i dvaput je cijepljena protiv covida.

Oliver Vugrek, s Instituta Ruđer Bošković, gostovao je u Novom danu i komentirao otkrivanje nove varijante koronavirusa, omikron, u Hrvatskoj.

“To je premalo vremena razumjeti kako novi soj funkcionira, postoje li opasnosti… To su sve pitanja za koja treba vremena da bismo mogli donijeti neke zaključke”, rekao je Vugrek za N1.

Objasnio je i kako je došlo do otkrivanja omikrona u Hrvatskoj. Naime, javila im se osoba sa simptomima “i s neobičnom željom sekvencirati uzorak”. Kazala je da je bila u kontaktu s osobama iz Južne Afrike, a sekvenciranjem se potvrdilo da je svih 28 promjena identično nalazu i on se 100 posto poklapa s omikronom “Nakon što smo stoposto potvrdili postojanje omikrona, obavijestili smo nadležne institucije, koje su onda napravile dodatnu analizu i potvrdile naše otkriće”, rekao je Vugrek.

Osoba koja je prva zaražena omikronom ranije je preboljela zarazu i dvaput je cijepljena protiv covida. “Kao prvo, nijedno cjepivo ne štiti od zaraze, možete se i dalje zaraziti, ali ključ je da vas štiti od razvoja težih oblika bolesti i to je u ovom slučaju tako. Osoba će uskoro izaći iz karantene i neće razvijati nikakve teže simptome. Neće biti potrebna hospitalizacija”, rekao je Vugrek.

Upitan može li brzi antigenski test pokazati prisustvo omikrona, Vugrek je rekao da antigenski testovi zasad pokazuju prisustvo nove varijante. “Bila je i studija brzih antigenskih testova, 75 posto testova na tržištu ima odgovarajuću kvalitetu, a 25 posto ne mogu detektirati ni visoku razinu virusa, tako da treba paziti koji se nabavlja. Ne znam koja je to kontrola, nije moje područje, samo znam za studiju da nisu svi antigenski testovi dobri”, rekao je Vugrek.

Što se tiče PCR testova, Vugrek je rekao da je moguće postaviti specifične PCR testove koji će dati neku indikaciju da bi se moglo raditi o varijanti omikron. “Mogu se testovi tako dizajnirati da daju neke indikacije, ali konačna potvrda je uvijek sekvenciranje”, rekao je Vugrek.

“Mutacije možete grupirati u tri kategorije, imate mutacije koje su odgovorne za brzinu širenja, odnosno zaraznost, druga je za izbjegavanje imunog odgovora, odnosno otpornost, i treća je kategorizacija koliko se težak oblik bolesti može razviti. Neke od tih mutacija, koje su prisutne u omikronu, već su i prije direktirane na nekim drugim varijantama, nisu se razvijali u konkretni soj. Može se zaključiti da u omikronu postoje kombinacije koje će doprinijeti tome da se virus može brže širiti i da može izbjeći imuni odgovor. To je sve stvar daljnjih provjera, prerano je o tome govoriti. Informacije koje dolaze su preliminarne, sve je još malo spekulativno, teško je zaključiti da se brže širi ili izaziva teži oblik bolesti. Čekamo da dobijemo potvrde u kojem smjeru će se omikron razvijati”, rekao je Vugrek.

Komentirajte prvi

New Report

Close