VIDEO/FOTO: Znanstvenik hrvatskih korijena izumio robot ‘leteću ribu’

Autor: Goran Jungvirth , 22. rujan 2019. u 22:00
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Tim stručnjaka predvođenih dr. Kovačom radi s partnerima u Švicarskoj na izgradnji novih vozila.

Mirko Kovač, voditelj tima znanstvenika i direktor Laboratorija zračne robotike na Imperial Collegeu u Londonu postigao je još jedan uspjeh stvaranjem nove vrste robota inspiriranog biologijom. Robot koristi vodu iz okoliša za stvaranje plina i lansiranje s vodene površine. Nakon polijetanja može putovati 26 metara kroz zrak, a mogao bi se koristiti za skupljanje uzoraka vode u opasnim i nedostupnim područjima, primjerice za vrijeme poplave te za nadzor zagađenja oceana, mora i rijeka.

Samo jedan pokretni dio

Roboti koji mogu prelaziti iz vode u zrak poželjni su u tim situacijama, ali za njihovo pokretanje treba puno snage, što je bilo teško postići kod malih robota. Sada su istraživači s Imperial College London-a, pod Kovačevim vodstvom izumili sustav koji zahtijeva samo 0,2 grama kalcijevog karbida u prahu u komori za izgaranje. Jedini pokretni dio mala je pumpa koja unosi vodu iz okoliša, poput jezera ili oceana. Voda i prašak kalcij-karbid tada se kombiniraju u reakcijskoj komori, stvarajući zapaljivi acetilenski plin. Kako se plin zapali i širi, istiskuje vodu kao mlaz, što robota potiskuje iz vode i daje mu energije za let do 26 metara.

“Prijelaz voda-zrak je proces koji zahtijeva puno energije, a to je teško postići na malim vozilima koja trebaju biti lagana za let. Koristili smo kemikalije koje reagiraju na vodu kako bismo smanjili materijale koje robot treba nositi. Budući da se komora puni pasivno, a voda iz okoliša djeluje kao klip, možemo stvoriti puni ciklus sagorijevanja sa samo jednim pokretnim dijelom, a to je pumpa koja miješa vodu i gorivo”, opisao je za Poslovni dnevnik Mirko Kovač, koji je bio istraživač robotike na sveučilištima poput Harvarda i Berkeleya.

Robot težak samo 160 grama, može “skočiti” više puta nakon što napuni spremnik za vodu. To mu može omogućiti da lebdi nad vodom i uzima uzorke na više mjesta bez dodatne snage, štedeći energiju na većim udaljenostima u usporedbi s robotom na električni pogon.

Tim stručnjaka predvođenih dr. Kovačom danas radi s partnerima u Švicarskoj na izgradnji novih vozila koristeći napredne materijale, a započinju i terenska ispitivanja robota u različitim okruženjima, uključujući praćenje oceana oko koraljnih grebena i obalnih energetskih platformi.

Suradnja s FER-om

Podsjetimo, Mirko Kovač je Švicarac hrvatskih korijena, a ove godine Poslovni dnevnik je s njim napravio intervju u kojem je govorio o potencijalu razvoja robotike u Hrvatskoj. Tada je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji DroneDays koja se održala na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva.

Novi švicarski centar nastao je u suradnji s londonskim Laboratorijem, koji je Kovač uključio i u suradnju s FER-ovim Laboratorijem za robotiku i inteligentne sustave upravljanja. Zbog te suradnje koja traje već nekoliko godina, zagrebački i londonski laboratorij dobili su projekt AeRo Twin iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije EU Obzor 2020. Projekt ima cilj prenošenja znanja odnosno umrežavanje vodećih robotičkih stručnjaka, kako bi razmjenjivali znanja i iskustva o letećim robotima i bili u vrhu svjetske robotike. Organizirat će se razna predavanja, kao i razmjena znanstvenika, a robotičari iz Hrvatske će boraviti u Londonu kako bi vidjeli što mogu slično pokrenuti i u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close