Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković otkrila što se zna o ruskom cjepivu

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2021. u 09:00
Foto: Reuters

Dodala je kako ne zna točan podatak koliko je Rusa cijepljeno cjepivom Sputnjik, mediji barataju o podatku od oko 2 milijuna.

Dr.sc. Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković dio je međunarodnog odbora koji istražuje rusko cjepivo Sputnjik V. Kaže da je to cjepivo sigurno i uspješno, ali ono što je relevantno su rezultati treće faze ispitivanja.

“To se cjepivo daje u dvije doze. Ono što znamo je da je uspješnost ovog cjepiva iznad 92 posto, a nuspojave su vrlo slične ostalim COVID cjepivima na tržištu, odnosno cjepivima – vrućica, glavobolja, bol na mjestu gdje je primjenjeno”, objasnila je dr. Majhen za Dnevnik Nove TV.

Dodala je kako ne zna točan podatak koliko je Rusa cijepljeno cjepivom Sputnjik, mediji barataju o podatku od oko 2 milijuna.

Kazala je i kako je cjepivo zapravo sigurno i uspješno, ali ono što je relevantno su rezultati treće faze ispitivanja.

“Osim uspješnosti i sigurnosti treba prilikom odobravanja provjeriti i kvalitetu proizvodnog procesa cjepiva, znači agencija koja odobrava cjepivo bi morala ipak otići u tvornicu i uvjeriti se da je proizvodnja na razini”, poručuje dr. sc. Majhen.

Na pitanje bi li se ona cijepila ruskim Sputnjikom u slučaju da može birati cjepivo, odgovara: “Iskreno, da mogu birati uzela bih Johnson & Johnson jer radim na tom virusu, a kad dođem na red cijepit ću se bilo kojim cjepivom”.

Upitana je li rusko cjepivo učinkovito protiv novih sojeva virusa, odgovorila je da to trenutno nije poznato, ali će cjepiva kojima raspolažemo vjerojatno u nekoj mjeri zaštititi i od novonastalih varijanti.

Komentirajte prvi

New Report

Close