‘Znamo da je potrebno dodatno povećati plaće u turizmu, ali poslodavci za to nemaju dovoljno novca’

Autor: Marija Crnjak , 12. veljača 2019. u 14:11
Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Direktor HUP-a Davor Majetić podsjeća da je po rezultatima analize HUP Skor tržište rada i dalje najslabija karika hrvatskog gospodarstva, a rast plaća rezultat je nedostatka radnika, i on je trenutno brži od produktivnosti.

Hrvatski turizam ove godine ne bi trebao biti u drami kad su u pitanju kadrovi, dobrim dijelom zato što je Vlada na vrijeme odobrila kvote za zapošljavanje stranaca, povećavši ih s nešto manje od 7 tisuća na 15 600 dozvola u turizmu. Međutim, zapošljavanje stranaca treba biti samo vatrogasna prijelazna mjera kojom će se riješiti pitanje kadrova, sve dok ne dobijemo rezultate dugoročne politike uvođenja dualnog obrazovanja za zanimanja u turizmu i porasta plaća koji se očekuje u turističkom sektoru. Smatraju to sudionici panela pod nazivom Kako privući i zadržati turističkog djelatnika koji se održao danas u okviru konferencije Turistički djelatnik, izazovi i mogućnosti, koja se u organizaciji Ministarstva turizma održala u utorak u Hotelu Westin u Zagrebu.

Direktor HUP-a Davor Majetić podsjeća da je po rezultatima analize HUP Skor tržište rada i dalje najslabija karika hrvatskog gospodarstva, a rast plaća rezultat je nedostatka radnika, i on je trenutno brži od produktivnosti.

"Znamo da je potrebno dodatno povećati plaće u turizmu, ali poslodavci za to nemaju dovoljno novca i trebaju pomoć države kroz porezno rasterećenje," istaknuo je Majetić, a s njim se složio i direktor Hrvatske udruge u turizmu Veljko Ostojić. Ostojić napominje kako je konsolidirana neto dobit hotelskog sektora u 2017. godini bila svega 5,6 posto u odnosu na prihode. "Od toga treba izdvojiti za investicije, pa potom povećanje plaće, a treba nešto i ostati. To je premalo da bi se značajno povećale plaće, koje su i dalje duplo niže nego u Austriji, i ako se PDV u turizmu spusti na 10 posto, mi smo spremni jednokatno dići plaće za 20 posto", otkriva Ostojić.

Dominik Walch iz austrijskog instituta Institute for Advanced Studies poručio je Hrvatskoj da ne računa previše na kratkoročne migracije stanovništva, odnosno bazene radne snage u svom okruženju, jer su to nestabilni izvori, bilo zato što se često vraćaju kući, bilo zato što se s vremenom prazne. Ipak, potreba za uvozom radnika ima, i najveći broj dozvola tražit će se tijekom ožujka i travnja, otkriva Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Kad je u pitanju domaća radna snaga, paralelno uz jačanje edukacije treba raditi na izmjeni percepcije strukovnih zanimanja, kako bi se skinula stigma da se radi o školama koje upisuju oni koji nemaju drugu mogućnost, istaknuo je na panelu Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

"Kad smo promicali Hrvatsku kao zemlju znanja, zanemarili smo znanja u strukovnim zanimanjima koja su danas tražena više nego ikad i trebamo ih naučiti više cijeniti. Učenici trebaju znati da upisom u turističku školu imaju radno mjesto na kojem mogu učiti i napredovati do menadžerskih mjesta", zaključio je Glavina.

Komentirajte prvi

New Report

Close