Zimski turistički promet na 96 posto pretpandemijskog

Autor: Marija Crnjak , 09. siječanj 2023. u 22:00
U 2023. ušli smo s boljim rezultatima nego početkom 2019. godine/EMICA ELVEĐI/PIXSELL

U Zagrebu su noćenja bila na 92% onih uoči pandemije i potresa, te na 31% u odnosu na prošlu zimu.

Hrvatska je dosegnula 96 posto prometa za vrijeme ovih zimskih blagdana u odnosu na zimske praznike uoči pandemije, pokazuju podaci eVisitora.

Od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja ostvareno je 19 posto više turističkih noćenja nego prošle zime, uz 28 posto više dolazaka, a najjači promet opet je imao Zagreb, čiji se Advent gotovo vratio na stanje prije pandemije i potresa.

U Hrvatskoj je ostvareno skoro 600 tisuća noćenja, a samo Zagrebu su noćenja bila na 92 posto onih uoči pandemije i potresa, odnosno na 31 posto u odnosu na prošlu zimu, s tim da je broj noćenja stranaca rastao za 35 posto.

Među najtraženijima
Iako su ove godine hotelijeri bili sumnjičavi da će raditi za Novu godinu zbog visokih troškova energije, na kraju 2022. u Hrvatskoj su bila otvorena 394 hotela, ipak 49 hotela manje nego na kraju 2019. godine, doznaje Poslovni dnevnik. Sunčano vrijeme u siječnju kumovalo je i najvećem skoku posjeta upravo u prvim danima nove godine.

”U 2023. godinu smo ušli s boljim rezultatima nego početkom 2019. godine. U ovom trenutku bilježimo 32 posto više noćenja, što uključuje i porast od 10 posto u kontinentalnom dijelu, i to je odličan pokazatelj nastavka rasta potražnje za Hrvatskom te našeg daljnjeg pozicioniranja kao cjelogodišnje destinacije s diversificiranom ponudom visoke vrijednosti.

Hrvatska je prema posljednjem istraživanju Europske putničke komisije jedna od najtraženijih destinacija za putovanja u ovom dijelu godine, a taj status želimo zadržati. U našim razvojnim i promotivnim aktivnostima stavljamo naglasak na ponude dostupne tijekom cijele godine te činjenici da je Hrvatska ulaskom u šengenski prostor i eurozonu još bliža i sigurnija destinacija”, poručila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana najviše je noćenja ostvareno u Istri (133 tisuće), na Kvarneru (123 tisuće) te u Zagrebu (97 tisuća).

Zagreb, Opatija, Split
Gledano prema destinacijama, u razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana najviše noćenja bilježi Zagreb sa spomenutih 97 tisuća noćenja, Opatija s više od 42 tisuće te Split s gotovo 36 tisuća noćenja. Zatim slijedi Dubrovnik s gotovo 35 tisuća noćenja, Rovinj s više od 31 tisuće i Poreč u kojem je ostvareno gotovo 28 tisuća noćenja.

Uz domaće goste koji su u navedenom razdoblju ostvarili najviše noćenja, više od 190 tisuća, od stranih turista su najviše noćenja ostvarili Austrijanci, Slovenci te Nijemci pa Talijani. U Zagrebu, najviše noćenja je bilo iz Hrvatske, zatim iz Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Austrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close