Traži se rješenje za odlagališta otpada Trogira i Makarske

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2014. u 08:25
Župan Zlatko Ževrnja/I. Čagalj/PIXSELL

O obustavi odlaganja odlučio je gradonačelnik. „U potrazi za rješenjem činimo sve što je u našoj moći”, kaže Ževrnja.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja izjavio je večeras kako se intenzivno radi na rješavanju teškoća s odlagalištem otpada Trogira i Makarske, nakon što je prošlog tjedna obustavljeno odlaganje otpada iz tih gradova na splitsko odlagalište Karepovac.

„U potrazi za rješenjem činimo sve što je u našoj moći, a za sutra je u Splitu planiran sastanak županijskih s predstavnicima gradova Splita, Trogira i Makarske, na kojem će se pokušati pronaći rješenje“, rekao je Ževrnja za Hinu.

Odluku o obustavi odlaganja otpada iz Trogira i Makarske na splitsko odlagalište Karepovac donio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Župan Ževrnja rekao je kako bi splitske vlasti trebale pokušati još jednom izaći u susret Trogiru i Makarskoj da se njihov otpad privremeno još neko vrijeme dovozi na Karepovac.

„Trogiru je potrebno oko mjesec i pol dana da riješi poteškoće sa svojim odlagalištem, a slično je i u Makarskoj te se nadam da će se za to razdoblje uspjeti pronaći rješenje“, kazao je Ževrnja.

Podsjetio je da je Trogir pod zaštitom UNESCO-a, a Makarska je hrvatski turistički biser. Župan Ževrnja istaknuo je da zato očekuje od svih, dakle i od Ministarstva zaštite okoliša i prirode, da će imati razumijevanja za novonastale okolnosti te da će se uključiti i pomoći u prevladavanju poteškoća.

Naglasio je kako je trajno rješenje odlaganja otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji izgradnja Centra za odlaganje otpada u Lećevici, u koji bi se dovozio otpad iz 55 gradova i općina s područja županije.

Nedavno smo s Fondom za zaštitu okoliša potpisali sporazum o izgradnji Centra za odlaganje otpada Lećevica. Sljedećeg tjedna očekujemo da će stručnjaci donijeti svu potrebnu dokumentaciju na pregled, a na temelju koje bi se mogla tražiti dozvola za početak gradnje tog centra, pojasnio je župan Ževrnja.

Trogirsko odlagalište otpada zatvoreno je u listopadu prošle godine nakon inspekcijskog nadzora. Grad Makarska je također na to odlagalište dovozio svoj otpad pa se i Makarska našla u poteškoćama zatvaranjem trogirskog odlagališta otpada.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode naložilo je sanaciju trogirskog odlagališta zbog čega su nešto više od tri mjeseca Trogir i Makarska svoj otpad dovozili na splitsko odlagalište Karepovac, ali je krajem prošlog tjedna splitski gradonačelnik obustavio dozvolu Makarskoj i Trogiru za odlaganje otpada u Splitu. Baldasar je rekao da je odlagalište Karepovac prenatrpano.

Komentirajte prvi

New Report

Close