‘Hrvatskoj nasušno nedostaju ove dvije stvari’

Autor: Marija Crnjak , 01. ožujak 2019. u 16:22
Vedrana Likan, Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

U fokusu ulagača prošle godine u najvećoj mjeri bili su trgovački centri i hotelski sektor, iako brojke nisu nadmašile godine prije krize..

Vrijednost transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina u prošloj je godini bio duplo veći nego u 2017., i dosegao je oko 810 milijuna eura.

U fokusu ulagača pritom su u najvećoj mjeri bili trgovački centri i hotelski sektor, iako broj projekata u izgradnji još nije nadmašio godine uoči krize. Tržište industrijskih i logističkih nekretnina i dalje je najslabije razvijeno, unatoč ogromnom potencijalu i potražnji, a na tržištu uredskih nekretnina najviše nedostaje velikih uredskih prostora, pokazao je godišnji pregled domaćeg tržišta nekretnina konzultantske tvrtke Colliers International.

"Rast broja transakcija u prošloj godini rezultat je pozitivnog sentimenta investitora i atraktivnih prinosa, s obzirom da se Hrvatska ekonomski stabilizirala u odnosu na tržišta u okruženju, smanjen je rizik za ulaganja, što su pokazale i ocjene rejting agencija, i sve to odrazilo se na tržištu. I dalje nam međutim nasušno nedostaje greenfield investicija i velikih projekata, kao i veći broj stranih ulagača", ocijenula je Vedrana Likan, direktorica hrvatskog ureda Colliersa.

 

Likan

Hrvatskoj nasušno nedostaje greenfield investicija i veći broj stranih ulagača.

Naime, domaći investitori i lani su bili najaktivniji na tržištu, te čine 50 posto svih transakcija po vrijednosti, dok su najaktivniji strani investitori bili investicijski fondovi za nekretnine iz Južne Afrike, s udjelom od 40 posto u volumenu transakcija u 2018.  Top transakcije bile su ulazak tvrtke PND Strategy Danka Čorića u Hotele Maestral, tvrtka Immofinanz kupila je osam retail parkova u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, dok je Tower Property Fund kupio industrijsku nekretninu na Žitnjaku. 

U ovoj godini očekuje se sličan broj transakcija kao i lani, uz jačanje prisutnosti ulagača iz Srednjeg i Dalekog istoka, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Koreje. Najviše transakcija očekuje se u turizmu i uredskim nekretninama, dok će retail imati slabiji rast zbog toga što je tržište već prilično zasićeno. U segmentu retaila potencijalni rizik u srednjem roku u Colliersu vide u negativnim demografskim kretanjima te sve većim razvojem internet trgovine.

Naglašena je potreba za većim uredskim prostorima od 1500 kvadrata kojih na tržištu gotovo nema, te za uredima A klase, a unatoč niskoj stopi nepopunjenosti ureda (4,5%) cijene su lani ostale na razini 2017. godine (12-13 eura po kvadratu).  U Colliersu primijećuju jaču aktivnost developera zbog velika potražnje te nedostatka modernih skladišnih i logističkih prostora, te upozoravaju na nepovoljne uvjete izgradnje takvih nekretnina zbog visoke komunalne naknade, koja se u Hrvatskoj i dalje naplaćuje po kubiku, a ne četvornom metru.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Šminkerska analiza, a iza svih tih brojki ostaje kladioničar što je kupio hotele koje nitko neće, preprodaja jednog skladišta na žitnjaku, i bogzna kako sumnjiv fond iz južne afrike o kome nitko ne zna ništa.

ovo samo govori kako se od svake bezvezarije može nabildati izvještaj s tablicama i grafikonima, a istinu svi znamo: tržište je mrtvo, hdz-marksisti uništavaju svaki trag zdrave tržišne ekonomije.

New Report

Close