Tek 15 posto ispitanika javlja se na oglase koji ne traže njihovu stručnu spremu

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2014. u 10:56
Foto: Thinkstock

Trećina ispitanika prijavljuje se na oglase prema svojoj stručnoj spremi i radnom iskustvu.

Koliko pažljivo tražitelji posla čitaju uvjete natječaja i prijavljuju li se (samo) na oglase za koje u potpunosti ispunjavaju uvjete, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na gotovo 700 ispitanika.
U potrazi za poslom trećina ispitanika (31%) najčešće se prijavljuje na oglase koji traže njihovu stručnu spremu i radno iskustvo.

„Javljam se samo na ono što zaista i zadovoljavam“, kaže jedan ispitanik.
„Zato što znam da na ostalim natječajima nemam šanse i bio bi gubitak vremena slati zamolbu koja će ionako završiti u smeću“, komentar je jednog ispitanika.

„Treba dopustiti poslodavcima diskriminatorne oglase. Na mnoge se ne bih ni javljao i uštedio bih svima vrijeme i trud, a sebi nadu. Bez iskazivanja stvarnih potreba sve su to kao oglasi bez cijene“, predlaže jedan od ispitanika.

Na oglase koji traže njihovo radno iskustvo, ali ne nužno i njihovu stručnu spremu, javlja se 28% ispitanika.

„Budući da se rijetko traži VŠS, prijavljujem se i na oglase za VSS“, priznaje jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Školstvo je izuzetno uporno po pitanju svoje nezainteresiranosti za predviđanje i pravovremeno prilagođavanje radne snage potrebama tržišta do osam godina unaprijed. Osobno, nisam nikada radio u struci jer sam otkrio da posjedujem vještine za kojima postoji mnogo veća potražnja i koje sam mogao puno bolje unovčiti.“

Neki ispitanici također dodaju kako je u potrazi za poslom 'vrlo teško uskladiti stručnu spremu s radnim iskustvom', jer se takvi poslovi rijetko nude. Drugi pak tvrde kako stručna sprema ne dokazuje nečije znanje ili kako su dovoljno mladi da 'mogu naučiti nešto novo'.

Tek 27% ispitanika javlja se na oglase koji traže njihovu stručnu spremu, ali ne nužno i njihovo radno iskustvo.

„Važno mi je biti u rangu po razini obrazovnog stupnja prema traženim karakteristikama, a iskustvo se lako stekne ili nadogradi postojeće“, smatra jedna ispitanica, a jedan ispitanik objašnjava: „Teško je očekivati da ću sa 26 godina imati završenih pet godina fakulteta te iskustvo na rukovodećim pozicijama u trajanju od tri do pet godina.“

Ovi ispitanici također napominju kako je teško pronaći posao kada svi traže radno iskustvo, a njega je teško steći jer 'nitko ne želi zaposliti osobu koja nema radnog iskustva'. Svega 15% ispitanika javlja se na oglase koji ne traže njihovu stručnu spremu niti njihovo radno iskustvo.

„Nemam radnog iskustva, a moja stručna sprema je 'viša uzaludna', kaže jedan od ispitanika, dok drugi dodaje da je u potrazi za prvim poslom.

Komentirajte prvi

New Report

Close