Želimo svima približiti njihova prava kako bi ih mogli bolje štititi

Autor: Lucija Špiljak , 26. svibanj 2020. u 21:59
Članovi udruge Meritokrat Josipa Babić, Mihaela Bekina, Josipa Banožić i David Terlević/Sanjin StrukiĆ/PIXSELL

Dobiveno znanje može se koristiti kao alat u borbi protiv kriminala, korupcije i nepotizma .

Prije dvije godine na zagrebačkom Pravnom fakultetu desetak studenata osnovalo je studentsku udrugu Meritokrat u čijem je središtu bio projekt Financijskog i pravnog opismenjavanja. S realizacijom projekta krenuli su prije više od dva tjedna pod parolom Klik do znanja, a Udruga putem članaka i edukativnih animiranih videa želi upoznati širu javnost s temeljnim pravnim i financijskim pojmovima.

Njihovi članci i videi izlaze periodično te obrađuju pojedine grane prava, odnosno financija, a namijenjeni su svim generacijama. Za prvu godinu obrađuju granu ustavnog prava i teme poput referenduma, Predsjednika, Sabora i Vlade RH. Svi materijali dostupni su internetskoj stranici, na Facebooku i na YouTube kanalu Udruge, a detalje su nam ispričale voditeljice projekta Josipa Babić i Mihaela Bekina.

Kako kažu, obje su s kolegama shvatile da građanima nedostaje poznavanje pravnih pravila i procesa koji su svima jednako potrebni. “Željeli bismo ovim projektom pružiti svima mogućnost boljeg razumijevanja osnovnih pravnih i financijskih pojmova jer tek kada poznajemo i razumijemo svoja prava, možemo ih štititi. Također, znanje tada možemo koristiti kao alat u borbi protiv kriminala, korupcije, nepotizma i mnogih drugih negativnih pojava koje koče naše društvo”, objašnjava nam Josipa Babić.

Udrugu su nazvali Meritokrat jer meritokracija kao pojam označava sustav u kojem se položaj stječe prema zaslugama. Ta ih ideja, kaže Babić, vodi, stoga vjeruju kako se uz puno truda i upornosti može uspjeti u današnjem svijetu. Izlazak ovog projekta spontano se dogodio paralelno s ovogodišnjim parlamentarnim izborima, a Bekina kaže da je za građane u svakom slučaju dobro da budu upoznati sa svojim pravima, ali i stvarnim mogućnostima koje im vlast nudi u predizbornim kampanjama.

“Iako to ne možeme znati, ali bilo bi nam iznimno drago kada bi čitanje našeg članka Zakonodavna vlast – Sabor RH motiviralo građane da prepoznaju vrijednost svog prava glasa, upoznaju se s načinom na koji je ustrojena zakonodavna vlast, njezinim djelokrugom i ograničenjima, te da izađu na izbore”, kaže Mihaela Bekina.

Dio mladih danas dobro poznaje pravni sustav i upravljanje financijama, no neki studenti na svojim fakultetima imaju različite razine pravne i financijske pismenosti. Bekina kaže da su primijetili nedostatak ekonomskog znanja kod pravnika te nedostatak pravničkog znanja kod ekonomista. “Kroz projekt bismo voljeli približiti ta dva srodna područja”, naglašava Bekina.

Njihov projekt ukupno čini sedam edukativnih članaka i animiranih videa. Na sadržaju su tijekom cijele godine radili studenti FIPO tima, a pomogao im je i profesor s Katedre za Upravno pravo Frane Staničić. Sljedeće godine na redu je Europska Unija stoga će u desetak lekcija i videa obraditi osnove postojanja i funkcioniranja EU.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
GLAVNI PARTNER
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close