FOTO ‘Želimo ga jesti’ – ocjena za Gligorin ekstra stari Paški sir na prestižnom natjecanju

Autor: Sergej Novosel Vučković , 28. rujan 2021. u 22:00
Sirana Gligora iz Kolana na Pagu opet osvojila vrijedna globalna priznanja/PD

Dvije zvjezdice osvojili su i Likotin dozreo u višnji maraski te Kozlar iz komine masline, dok su Paški sir i Težački sir iz vinskog mošta dobili po jednu.

Sir koji želimo jesti! Tim je riječima jedan od međunarodnih sudaca Great Taste Awardsa, jednog od najznačajnijih ocjenjivanja hrane u svijetu, zaključio svoju recenziju ekstra starog Paškog sira sirane Gligora iz Kolana na Pagu, dodijelivši toj delikatesi od ovčjega mlijeka dvije zvjezdice.

No, otočnom pogonu to nije jedino priznanje s ovog nedavnog natjecanja u Britaniji, na kojem je 355 sudaca ocjenjivalo više od 14.000 artikala. Dvije zvjezdice osvojili su i Likotin dozreo u višnji maraski te Kozlar iz komine masline, dok su Paški sir i Težački sir iz vinskog mošta dobili po jednu.

Foto: Filip Brala/Pixsell

Za ilustraciju “težine” spomenimo da je najveće priznanje na Great Taste Awardsu 3 zvjezdice, koje je dobilo manje od 2% proizvoda. U obiteljskoj sirani Gligora, osnovanoj 1994., na odličja su gotovo navikli, od 2002. ih “žanju” na međunarodnoj sceni, no uvijek su ona i afirmacija postojećeg i motivacija daljnjem radu.

“Jako smo zadovoljni priznanjima kao potvrdom truda, predanosti i kvalitete rada svih zaposlenika. Ovo je uspjeh svih nas i dodatni poticaj za budućnost”, kazao je vlasnik Gligore Šime Gligora, zahvaljujući i kupcima što prepoznaju kvalitetu.

“Ova natjecanja su nam i kao kontrola samih sebe, da vidimo gdje smo, nastojimo pratimo i svoj kontinunitet kvalitete”, kaže Toni Herenda iz marketinga. Trofejni paški sir zasigurno im je najreprezentativniji, ove godine izrađeno ga je oko 35 tona.

Foto: PD

Ne može više jer je riječ o strogo sezonskoj izradi, u prvih 6 mjeseci i s vrhuncem u lipnju. Sirovinu – mlijeko nabavljaju od ovaca paških čobana (njih 50-70), a kozje i kravlje za ostale sireve iz cijele zemlje.

I ove godine ukupna je proizvodnja oko 500 tona, prodajom su zadovoljni: “Puno je bolja nego lani i čak usporediva s 2019.”, kažu iz sirane u unutrašnjosti otoka Paga.

Prodaja je u dobroj mjeri naslonjena i na turizam, kroz HoReCa i dućane pa je i odraz bolje sezone. Pomogao im je i webshop, na koji zalaze kupci i iz inozemstva pa je ovaj izvorni otočni proizvod i tražena izvozna roba.

Komentirajte prvi

New Report

Close