Omogućili konferencije, ali i dalje zabranjena jedna važna stvar; za goste će clubbing ovoga ljeta biti jako skupa stavka

Autor: Marija Crnjak , 01. srpanj 2021. u 11:01
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

U industriji zabave testove na covid će morati plaćati manje-više svi gosti, jer mlađa populacija još nije došla na red za cijepljenje.

Iako je od danas dozvoljeno okupljanje do 100 osoba, pa i više uz Covid digitalne potvrde, što će konačno olakšati održavanje različitih poslovnih i zabavnih evenata, na snazi su odredbe koje će značajno utjecati na financijsku konstrukciju sudionika i organizatora. Kad su u pitanju poslovni eventi, kao što su konferencije i slično, i dalje zabranjeno postavljanje štandova sponzora, što je važno u najvećoj mjeri za prihode evenata. Kad su, pak, u pitanju zabavni eventi, za goste će clubbing ovoga ljeta biti jako skupa stavka, jer će prilikom ulaska na svaki od tih događaja trebati dokazati da su cijepljeni ili platiti friški covid test.

Danas također službeno kreće primjena EU digitalnih potvrda za putovanja unutar Unije, no sloboda putovanja koju su ove potvrde navodno trebale donijeti već je dovedena u pitanje, jer su neke zemlje zbog proboja delta soja virusa uvele karantene, zasad za putnike iz Portugala.

Nova pravila

Kako je poznato, od 1. srpnja u Hrvatskoj na snagu stupaju nove epidemiološke mjere radi sprječavanja prijenosa Covida-19, koje se najviše tiču okupljanja i javnih događanja. Od danas je tako na snazi zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 100 osoba na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom covid potvrdom, a za što je nadležni stožer civilne zaštite lokalne samouprave dao suglasnost. Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do ponoći, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s covid potvrdom. Na snazi ostaje zabrana prodaje alkoholnih pića od 24 do 6 sati, a ugostitelji će goste smjeti posluživati samo ako sjede. Objektima koji su registrirani kao noćni klub, noćni bar, disco-bar i disco klub iz kategorije barovi dopušten je rad i usluživanje svih gostiju bez ograničenja radnog vremena, ali samo na otvorenim prostorima i uz uvjet da je ulazak u njihove prostore dopušten samo osobama koje posjeduju covid potvrdu.

Konferencije i kongresi na kojima sudjeluje do 100 osoba mogu se održavati uz pridržavanje svih mjera, no na snazi je obustava održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima. Upravo to je odredba za koju event organizatori zadnjih dana pokušavaju dobiti izuzeće.

Zasad bez odgovora

“Dobro je što konačno možemo raditi s više od 25 okupljenih, što je vrijedilo do 1. srpnja za našu industriju, dok su, recimo, kulturne manifestacije imale znatno opuštenije mjere, iako se radi o vrlo sličnim oblicima okupljanja. Značajan je problem međutim, što nećemo smjeti imati štandove sponzora, što se lako može organizirati uz poštivanje svih mjera. Na to smo upozorili više puta predstavnike Ministarstva turizma, koji su naša adresa u komunikaciji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, no zasad iz Ministarstva nismo dobili nikakav odgovor”, otkrila nam je Jasmina Bilać, predsjednica Zajednice poslovnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

U industriji zabave testove na covid će morati plaćati manje-više svi gosti, jer mlađa populacija još nije došla na red za cijepljenje.

Boris Šuljić, vlasnik klubova na plaži Zrće ističe kako se Novalja na to pripremila, i organizirala kiosk za brze testove koje će im raditi zdravstvena ustanova Medico iz Rijeke.

“Ulaz u klubove bit će moguć za one koji imaju dokaz da su cijepljeni, imaju negativan test ili su preboljeli covid-19. Mi smo se na Zrću pripremili s kioskom za brze testove za goste, i tako ćemo funkcionirati u sljedećih 15 dana. Naime, do tada vrijede ove mjere, što će biti dalje, ne znamo, i to je ono što nam se najmanje sviđa, da i dalje radimo u neizvjesnosti”, kaže Šuljić.

Gostima će se pak najmanje sviđati to da će za svaki ulaz u klub morati platiti bar 100 kuna za antigenski test, dok je cijena PCR-a 550 kuna, a brzi PCR košta 650 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close