Zelena energija s križevačkih krovova otvara i nova radna mjesta

Autor: Darko Bičak , 19. svibanj 2023. u 07:01
Foto: DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Križevački laboratorij inovacija za klimu (KLIK) u finalu je europske nagrade EUSEW.

Usprkos mnogim problemima i izazovima, Hrvatska je po mnogim kriterijima u vrhu Zelene tranzicije u Europskoj uniji, a jedan od njih su i mikroprojekti u lokalnima zajednicama.

Naime, Energetska zajednica Križevački laboratorij inovacija za klimu (KLIK), koja je podržala građane ugradnjom 277 kW rezidencijalnih fotonaponskih sustava jedan je od finalista koji su ušli u uži izbor Europske nagrade za energetsku održivost u kategoriji lokalnih energetskih akcija.

Suradnja tri strane
U samo dvije godine KLIK je podržao građane u ugradnji solarnih fotonaponskih sustava u kućanstvima ukupne investicije od 500.000 eura, od čega je polovicu omogućio sam Grad u obliku bespovratnih sredstava, dok su drugu polovicu pokrili vlasnici. Ugrađeni fotonaponski sustavi proizvest će oko 288.791 kWh obnovljive energije godišnje.

Učinak KLIK-a vidljiv je ne samo u povećanju upotrebe solarne energije u gradu, već i u jačanju lokalnog gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta. Kako sami ističu, do sada je izravno otvoreno 15 radnih mjesta.

Dodaju da je to postignuće bilo moguće zbog suradnje KLIK-a, grada Križevaca i lokalnih instalatera fotonaponskih sustava. Kako stoji u obrazloženju izbora u finale ove prestižne Europske nagrade, KLIK energetska zadruga i Grad Križevci služe kao snažan primjer kako javni sektor može stupiti u partnerstvo s nevladinim organizacijama kako bi uključio građane u energetske i klimatske ciljeve.

Drugačije financiranje

Jedan od važnijih projekata KLIK-a je InnoFinRES čiji je cilj podržati prelazak na obnovljive izvore kroz stvaranje novog modela financiranja.

Energetski projekti zajednice stup su direktive o obnovljivoj energiji EU-a te izravno podupiru Europski zeleni plan i plan REPowerEU. U samim Križevcima naglašavaju da je KLIK, s gradom i drugim lokalnim organizacijama, uspostavio energetsko-klimatski ured koji djeluje kao kontaktno mjesto za 20.000 stanovnika Križevaca.

Europska nagrada za održivu energiju  EUSEW odaje priznanje iznimnim pojedincima i projektima za njihove inovacije i napore u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

Nagrade će se dodijeliti u tri kategorije: inovacija, lokalne energetske akcije i žene u energiji. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli nagrada u lipnju 2023., na kojoj će biti prisutna europska povjerenica za energiju Kadri Simson i žiri visoke razine.

Nagradom se daje priznanje provedenim akcijama održive energije, koje je pokrenula skupina građana ili potrošača, a koja doprinose tranziciji prema čistoj energiji na razini zajednice ili na lokalnoj razini. Drugi finalisti u toj kategoriji su kolektiv samopotrošnje s balearskih otoka i “Together with the Neighbours” iz Nizozemske.

Stvarne uštede
U KLIK-u razvijaju više projekata vezanih uz zelenu tranziciju, a jedan od važnijih je InnoFinRES čiji je cilj podržati prelazak na obnovljive izvore energije kroz stvaranje novog modela financiranja.

Model će se temeljiti na najboljim praksama financiranja zajednice i utjecajnog ulaganja za lokalnu samoupravu, posebno tumačen za lokalni kontekst u Sjevernoj Makedoniji. Naknadnim opremanjem dječjeg vrtića PVThybrid kolektorima demonstrirat će se održivost nove tehnologije prikazivanjem stvarnih ušteda tijekom određenog razdoblja.

Različiti dionici bit će uključeni u proces sudjelovanja u stvaranju modela, osiguravajući njegovu održivost i izvedivost u lokalnom kontekstu.

Projekt će omogućiti lokalnoj samoupravi pristup retrofitu i decentraliziranoj energiji kroz nova financijsku perspektivu, nadoknadom troškova takvih intervencija kroz crowdsourcing i slična partnerstva i korištenjem ostvarenih ušteda za poticanje daljnjeg prijelaza na obnovljive izvore energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close