Moraju se uključiti svi, ali ovaj zaokret na otocima može biti ‘magnet’ za briselske eure

Autor: Darko Bičak , 12. kolovoz 2020. u 12:30
Danas će se na Hvaru održati konferencija ‘Budućnost energetske tranzicije otoka Hvara’ / SHUTTERSTOCK

Udruge Pokret otoka i Obnovljivi izvori energije Hrvatske danas će na Hvaru ugovorom formalizirati strateško partnerstvo.

Život građana i razvoj gospodarstva na otocima izazovan je. Osim povezanosti s kopnom, najveći problem svih otočana je infrastruktura, a posebice električna energija.

Zbog toga se zadnjih desetljeća u Europi poduzimaju veliki napori da otoci budu što je više moguće, energetski samodostatni kroz razvoj zelene energije.

Ulaskom u EU i u Hrvatskoj je razvoj obnovljivih izvora energije na otocima dobio novi zamah, čemu doprinosi i činjenica da je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u već drugom mandatu predsjednik parlamentarne Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja. Pohvalio se da je njegovim lobiranjem osigurano u novom EU proračunu oko četiri milijuna eura za energetsku tranziciju hrvatskih otoka.

“Uspješno smo izvukli otoke iz političke anonimnosti u Europi te ih nametnuli kao motor energetske tranzicije. Otočani su najpozvaniji upravljati razvojem svojih otoka i stoga se i zalažem za dugoročnu i trajnu EU otočnu strategiju kao glavni instrument podrške otočnima”, ističe Picula.

Upravo danas će se na Hvaru održati konferencija “Budućnost energetske tranzicije otoka Hvara” kada bi trebalo biti potpisano i strateško partnerstvo udruge Pokret otoka te udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH). Time se želi što bolje iskoristi novac iz EU fondova i njihova projekta Zeleni plan. Kako nam je pojasnila Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a, EU je ponudila plan za oporavak od Covida-19 težak 750 milijardi eura, od čega se minimalno 30% mora utrošiti na klimatsku zaštitu i smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Održivi temelji oporavka

“Članice EU moraju pripremiti planove oporavka u okviru svojih nacionalnih programa koji trebaju sadržavati prioritete ulaganja i reformi, te ih dostaviti do travnja 2021. Hrvatska bi se u svojem planu trebala usredotočiti na aktivnosti kojima može pokrenuto gospodarstvo, i to na održivim temeljima, te se približiti ugljičnoj neutralnosti”, ističe ona. Dodaje da je energetska tranzicija otoka jedna od takvih aktivnosti.

“Sporazumom s Hvara želimo osigurati pravovremeno informiranje i pripremu projekata spremnih za financiranje na područjima hrvatskih otoka te se zalagati za dobrobit otočnih zajednica i njihovog sudjelovanja u razvojnim projektima. Stoga ćemo surađivati na svim područjima od zajedničkog interesa koji uključuju razvoj OIE na otocima, a posebno na aktivnostima razvoja projekata na području energetike, pripreme projektnih studija, uključivanja zajednice, strateškog planiranja i savjetovanja Pokreta otoka u području energetike, informiranja i educiranja. Tranzicija na čiste izvore energije može pomoći otocima da postanu samodostatni te im otvoriti nove mogućnosti zapošljavanja”, kaže Pokrovac.

Moraju se uključiti – svi

No dodaje da se u provedbu mora uključiti cjelokupno stanovništvo, predstavnici lokalnih i regionalnih samouprava te poduzetnika, građanskih inicijativa i zadruga, obrazovnih institucija…

Čak 10 hrvatskih otoka: Cres, Ilovik, Lošinj, Male i Velike Srakane, Susak, Unije, Brač, Hvar i Korčula upravo provode projekte pripreme za tranziciju na čistu energiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close