Žele ojačati studentska radnička prava

Autor: Lucija Špiljak , 25. kolovoz 2020. u 21:59
Članovi udruge ističu kako se ideja za projekt rodila tijekom proljetne karantene

Projekt Studenti za studente – naš glas za dostojanstvo studentskog rada dobilo je potporu u okviru Fonda za aktivno građanstvo u RH.

Udruga Forum za održivi razvoj Zeleni prozor u srpnju je objavila da kreće s projektom Studenti za studente – naš glas za dostojanstvo studentskog rada, u vrijednosti od 5000 eura, za koji su u sklopu poziva za ad hoc akcijske projekte u okviru Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj dobili financijsku potporu od 4500 eura.

Kako nam objašnjava predsjednica Udruge Kaja Pavlinić, ideja za projekt rodila se tijekom proljetne karantene, kada su članovi na sastanku raspravljali o nepovoljnim radničkim pravima studenata koji rade preko student-servisa i koji nisu adekvatno zaštićeni.

Teško zbog koronakrize

“Glavni cilj projekta je prikupiti što više podataka vezanih uz studentski rad od samih studenata diljem Republike Hrvatske, ali isto tako razviti vrlo konkretne prijedloge koje ćemo zatim predstaviti donosiocima odluka i zagovaranjem nastojati da se stvarno razmotre i primijene.

Kao dugoročnu vrijednost projekta za studente vidimo unaprijeđeni studentski standard, ojačana studentska radnička prava, ali i Zakon o obavljanju studentskih poslova koji je prilagođen stvarnim potrebama i situaciji studenata”, objašnjava Pavlinić.

Zbog koronakrize otkazi su, kako vidimo, bili neminovni, a naša sugovornica podsjeća kako u toj situaciji studenti nemaju pravno na naknade u slučaju da naglo ostanu bez posla, zbog čega su, dodaje, nerijetko prisiljeni otkazati smještaj, pauzirati studij i vratiti se kući. “Iako nikome nije lako u ovoj situaciji, studenti su nažalost zaštićeni puno manje nego regularni radnici.

Također, postotak koji studentski centri uzimaju od svakog studentskog ugovora je apsurdan, pogotovo kada u to uzmemo u obzir da se vrlo malo ulaže u digitalizaciju cjelokupnog rada studentskih centara, kvalitetu prehrane i aktivnosti koje na druge načine doprinose studentskom standardu.

Ulazak u radni staž

Dodatno, povećanje studentske satnice često je mrtvo slovo na papiru i poslodavci nerijetko u studentski ugovor samo napišu manji broj sati za veću cijenu, dok je efektivna cijena rada još uvijek ista. Također, smatram kako bi iskustvo stečeno tijekom studentskog rada trebalo ući u radni staž”, navodi Pavlinić.

Ovo je samo jedan od prijedloga, a predsjednica Udruge sigurna je kako će ostvarivanjem ciljeva ovog projekta doći i do drugih, možda i važnijih.

Navela je i druge aktivnosti projekta koje uključuju istraživanje o zastupljenosti, prednostima, nedostacima i oblicima studentskog rada među studentima RH, zatim predstavljanje zaključaka istraživanja i održanih fokus grupa, te sastavljanje prijedloga javnih politika i izmjena propisa vezanih uz studentski rad, uz tribinu koja će se održati online i uključiti studente, studentske predstavnike i donosioce odluka iz svih dijelova RH.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
GLAVNI PARTNER
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close