Žele li ugostiti EU elitu, hoteli moraju na natječaj

Autor: Darko Bičak, Marija Crnjak , 16. svibanj 2019. u 07:20
U Zagrebu se očekuje između 30 i 35 tisuća gostiju, a računa se da je potrebno oko 20.000 ležajeva/Fotolia

Za nabavu usluge smještaja visokih gostiju 9. svibnja krenulo savjetovanje s hotelijerima, uskoro natječaj.

Nakon što se uskoro saznaju detaljni planovi aktivnosti i događanja povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, do čijeg je početka ostalo nešto više od pola godine, krenut će i prve rezervacije letova te smještaja u zagrebačkim hotelima, koji će u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja trebati smjestiti oko 20 tisuća gostiju. Hoteli koji žele primiti visoke goste morat će se javiti na javni  natječaj Ministarstva vanjskih poslova, doznaje Poslovni dnevnik.

Za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU planira se više od 200 sastanaka, od kojih će 30 biti na visokoj razini i većinom u Zagrebu. Na temelju iskustava država koje su među posljednjima predsjedale Vijećem EU, za vrijeme šestomjesečnog predsjedanja u Zagrebu se očekuje između 30.000 do 35.000 gostiju, a računa se na potrebu za oko 20.000 ležajeva. "Za sastanke je potrebno osigurati smještaj u visoko rangiranim hotelima s četiri i pet zvjezdica, koji zadovoljavaju uvjete smještaja visokih gostiju, sudionika sastanaka i članova njihovih izaslanstava.

Održano je nekoliko krugova razgovora s hotelijerima kroz koje je naglašena i objašnjena važnost i složenost organizacije predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Poseban naglasak stavljen je na visoka očekivanja u organizacijskom i sigurnosnom smislu", pojasnili su nam iz Ministarstva. Stoga je za nabavu usluge hotelskog smještaja visokih gostiju u vrijeme predsjedanja već 9.svibnja  pokrenuto prethodno savjetovanje s hotelskim kućama, nakon čega će biti objavljen postupak javne nabave za koji će svi zainteresirani hoteli moći dostaviti ponude.

Kako doznajemo na terenu, velike su šanse da dio gostiju koji ne spada u birokratsku kremu odsjedne u kvalitetnom privatnom smještaju, pogotovo kad se zna da će Zagreb predsjedanje dočekati s tek oko 25 hotela s 4 i 5 zvjezdica, što je gotovo duplo manje od Sofije koja je Vijećem predsjedala u prvoj polovici prošle godine ili Bukurešta koji na raspolaganju ima gotovo 100 hotela visoke kategorije. Najviše kapaciteta u Zagrebu na raspolaganju će imati Adrisov HUP Zagreb, koji se već debelo priprema za predsjedanje.

 

47 posto

rastao je u Bugarskoj broj čarter letova

"Najveći interes očekujemo za Westin i Sheraton zbog visokih standarda kvalitete hotela, iskustva i kvalitete osoblja, raznovrsnosti ponude, ali i jedinstvenih sigurnosnih značajki hotela koje organizacija ovakvih skupova zahtjeva", kažu u HUP-u Zagreb. Određeni dio smještajnog kapaciteta već  je, otkrivaju, rezerviran, te svakodnevno zaprimaju nove upite. "Očekujemo veoma visoku popunjenost, posebice za vrijeme održavanja ministarskih sastanaka. Također, veliki broj institucija povezanih s  Europskom unijom javlja se s upitima za organizaciju sastanaka i konferencija na marginama ovog događanja.", kažu u HUP-u Zagreb koji za tu prigodu planira prezentirati hrvatsko gastronomsko nasljeđe. 

Najjači 'magneti'
Dobru popunjenost mogu očekivati i Esplanade, Hotel Dubrovnik, Palace, svi Hiltonovi hoteli, novootvorena Amadria Capitol, Le Premier koji je također u centru, ali i Antunović i Admiral na periferiji, kao i International Business Hotel u Novom Zagrebu koji će se otvoriti taman uoči početka predsjedanja Vijećem.  Uz DoubleTree i Canopy, Hilton će na Radničkoj uskoro otvoriti svoj najveći Garden Inn Hotel, te će u Zagrebu imati ukupno 465 soba.

Kako doznajemo, u tom razdoblju još se neće stići otvoriti novi hotel u Praškoj, a ni Novotel koji je planiram tek za kraj 2020. Zahvaljujući povećanoj potražnji, hoteli će svakako moći povećati cijene, što bi im uz veću popunjenost moglo značajno nabildati rezultate u sljedećoj godini, ali i pojačati značaj Zagreba kao destinacije za kongresni turizam.

Predsjedanje Europskim vijećem je značajno pojačalo turistički promet čak i jakom igraču kao što je Beč, ali i Sofiji koja je svoj lanjski turistički bum dobrim dijelom mogla zahvaliti europskim činovnicima i diplomaciji.

Predsjedanje je tako Beču u drugoj polovici godine udvostručilo broj sastanaka na više od 540,  dok je ukupan broj kongresa bio 4685, od čega oko tisuću internacionalnih, i poslovni gosti napravili su jedno od osam noćenja. Bugarsko predsjedanje Europskim vijećem  bio je najveći kongresni događaj u povijesti Sofije i poslužilo je kao sjajna prilika za predstavljanje grada kao poslovne destinacije. 

Više od 40 tisuća delegata i novinara iz cijelog svijeta sudjelovalo je u 284 eventa, 12 neformalnih sastanaka i pet sastanaka najviše razine. Predsjedanje je povećalo godišnje prihode hotelskih kuća za 15 posto u prvoj polovici godine, a zabilježen je i rast broja čarter letova za 47 posto, dok je tijekom ljeta 2018. bio dvostruko veći broj putnika koji su u Bugarsku stigli zrakoplovom.

I 'Tuđman' će u makeover
Kako će dobar dio gostiju u Zagreb stizati zrakoplovom, i u Zračnoj luci Franjo Tuđman rade na proširenju kapaciteta, kvalitete usluga i razine sigurnosti. Kako doznajemo od Zračne luke, u tijeku je izgradnja parkirališta za aerodromsku opremu na zračnoj strani zračne luke, radi se na pripremi izdvojene pozicije za satelitsku vatrogasnu poziciju u blizini istočne stajanke. Od ožujka ove godine radi i četvrti karusel za izdavanje prtljage, ubrzali su kontrole putnika i prtljage, a u planu je i sustav automatske kontrole ukrcajnih propusnica te putovnica.

U tijeku je i projekt uređenja VIP salona koji će biti uređen multimodalno, pa će se u isto vrijeme moći koristiti tri odvojena prostora. Jedan dio bit će uređen kao prostorija za sastanke i konferencije s potrebnom prezentacijskom i ostalom tehničkom opremom. 

Cjelokupni prostor moći će se koristiti za pripremu i organiziranje većih konferencija i sastanaka s oko 70 mjesta, a VIP salon ostat će u istoj namjeni i nakon dovršetka predsjedanja. Ukupne investicije, od otvaranja novog terminala sredinom 2017. do kraja ove godine dosegnut će devet milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close