Europska komisija uputila je u Sudu EU-a dvije tužbe protiv Hrvatske

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2023. u 13:12
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Komisija je u srijedu, u okviru paketa povreda prava EU-a za ovaj mjesec, uputila predmete protiv Hrvatske, Mađarske i Portugala.

Europska komisija uputila je u srijedu Sudu EU-a dvije tužbe protiv Hrvatske, jednu zbog neprenošenja direktive o energiji iz obnovljivih izvora, a drugom jer nije ispunila raniju sudsku presudu u vezi s nezakonitim odlagalištem u Biljanama Donjim.

Komisija je u srijedu, u okviru paketa povreda prava EU-a za ovaj mjesec, uputila predmete protiv Hrvatske, Mađarske i Portugala sa zahtjevom za izricanje financijskih sankcija zbog neprenošenja Direktive EU-a o energiji iz obnovljivih izvora u nacionalno zakonodavstvo.

Države članice bile su obvezne prenijeti tu direktivu do 30. lipnja 2021., ali Hrvatska, Mađarska i Portugal dosad nisu propisno izvijestili o konkretnom prenošenju svih odredbi Direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Komisija je odlučila i ponovno uputiti predmet protiv Hrvatske jer nije u potpunosti postupila u skladu s presudom Suda od 2. svibnja 2019. U njoj je utvrđeno da Hrvatska nije ispunila svoje obveze iz Okvirne direktive o otpadu u vezi s nezakonitim odlagalištem u Biljanama Donjim.

Oko 140.000 tona ostataka od obrade feromangana i silikomangana od 2010. je odloženo izravno na tom nezakonitom odlagalištu otpada, manje od 50 metara od kuća. Sud je potvrdio da kameni agregat odložen u Biljanama Donjim treba smatrati otpadom, a ne nusproizvodom.

Sud je nadalje utvrdio da se s otpadom mora gospodariti na način da se ne ugrožava zdravlje ljudi niti nanosi šteta okolišu. Osim dvije tužbe Hrvatska je dobila još nekoliko službenih opomena što je prvi korak u postupku koji se pokreće protiv država članica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close