Zbog ‘ugljičnog otiska’ morali platiti još 350.000 kuna

Autor: Marija Brnić , 27. listopad 2015. u 14:29
Ministar Mihael Zmajlovic /Patrik Macek/PIXSELL

Ekoenerg je sve trebao obaviti za 1,44 mil. kn, no propisi EU poskupili ‘deal’.

Prije nekoliko dana zagrebački Ekonerg trebao je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predati posljednje dokumente stručnih podloga za izradu Strategije niskougljičkog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom do 2050. i akcijski plan za njezinu provedbu, no Ministarstvo je putem Oglasnika javne nabave obavijestilo da je s Ekonergom sklopljen dodatni ugovor.

Osnovni ugovor temeljem javnog natječaja iz 2014. vrijedan je 1,44 milijuna kuna, a dodatnu uslugu Ministarstvo će platiti još 349 tisuća kuna. Na upit što je razlog dopuni narudžbe i što točno nije bilo predviđeno osnovnim ugovorom sklopljenim prije deset mjeseci, u Ministarstvu okoliša objašnjavaju kako je riječ o izradi dodatnih analiza i usklađivanja koje nisu bile obuhvaćene projektnim zadatkom, ali su potrebne za dovršetak izrade stručnih podloga.

U području transporta, navode, utvrđene su nedostatne analize i izrađeni dokumenti  od travnja do prosinca 2014. u okviru regionalnog projekta LOCSEE, te je nužno revidirati mjere i predložiti nove, kao i da standardni prikaz emisije stakleničkih plinova treba iskazati u formi ugljičnog otiska u svim sektorima, što nije bilo predviđeno prvim projektnim zadatkom. Potreba razrade prikaza emisije stakleničkih plinova u formi "ugljičnog otiska" određenog sektora iskazana je i na raspravi u okviru prve konferencije o predstavljanju izrade niskougljične strategije u ožujku.

Iz Ministarstva objašnjavaju i kako je Ekonerg prekoračio rokove izrade stručnih podloga i zbog produljenja rokova u organizaciji radionica na kojima su se prikupljali podaci. Bilo je, ističu, kašnjenja u isporuci podataka od institucija  iz različitih sektora. Produljenje rokova i dodatan angažman proizlazi i zbog promjene ulaznih podataka, odnosno kvota za obnovljive izvore energije koje je izmjenama Tarifnog sustava za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u rujnu usvojila Vlada. Ekonerg je produljenjem ugovora za dodatnu uslugu dobio još mjesec dana, pa će kompletnu dokumentaciju Ministarstvu dostaviti do polovice studenoga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close