Zbog sve većih troškova novi posao želi svaki četvrti radnik

Autor: Poslovni dnevnik , 21. lipanj 2023. u 07:05
Udio radnika s nekoliko poslova veći je kod generacije Z (30%) i etničkih manjina (28%)/P: Macek/PIXSELL

Svaki četvrti zaposlenik (26%) kaže da će vjerojatno promijeniti posao u sljedećih 12 mjeseci, što je porast u odnosu na 19% iz 2022.

U PwC-u globalnom istraživanju o nadama i strahovima zaposlenih iz 2023. detaljno su opisana ponašanja gotovo 54.000 radnika u 46 zemalja, a rezultati najavljuju nastavak trenda masovnih otkaza unatoč blagom oporavku gospodarstva na globalnoj razini.

Svaki četvrti zaposlenik (26%) kaže da će vjerojatno promijeniti posao u sljedećih 12 mjeseci, što je porast u odnosu na 19% iz 2022. Radnici koji su izjavili da će najvjerojatnije promijeniti poslodavca uključuju one koji se osjećaju preopterećenima (44%), one koji imaju problema s plaćanjem računa svaki mjesec (38%) i generaciju Z (35%).

Među radnicima koji su izjavili da će vjerojatno promijeniti poslodavca, manje od polovice (47 %) izjavilo je da ih posao ispunjava. Globalno, zaposlenici sve više osjećaju nedostatak novca budući inflatorni pritisci i dalje utječu na novčanike.

Udio globalne radne snage koji je rekao da im ostaje novca na kraju mjeseca pao je na 38%. Svaki peti radnik (21%) sada radi na nekoliko radnih mjesta, a 69% to čini jer im je potreban dodatan prihod. Udio radnika s nekoliko poslova veći je kod generacije Z (30%) i etničkih manjina (28%).

“Svi se trebamo uključiti u angažiranje talentiranih kadrova, promicati programe usavršavanja i stvoriti privlačno radno okruženje”, komentirao je John Gašparac, partner zadužen za PwC Hrvatska.

Komentirajte prvi

New Report

Close