Zbog suše moguća nestašica omiljenih domaćih jagoda

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2022. u 09:12
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Neretvanski poljoprivrednici uputili apel ministrici: Zalijevamo jagode slanom vodom, kada će projekt navodnjavanja?

Zbog dugotrajnog sušnog razdoblja ugroženi su nasadi jagoda u dolini Neretve, javlja portal Maslina. Iako je klimatološko proljeće pa bi slijedom toga padavina trebalo biti dovoljno situacija je potpuno drugačija i neobična za ovo doba godine. Palo je tek 20 milimetara kiše dok je radi usporedbe u razdoblju od listopada do prosinca palo oko 800 mm.

Prema agro procjenama u Neretvi je zasađeno oko dva milijuna sadnica jagoda koje bi već u travnju trebale doći na berbu, ali da bi jagode dozrele potrebno je redovito zalijevanje kvalitetnom vodom koje u dolini Neretve nema.

Naime, voda je zaslanjena, na što je više puta upozoravala udruga proizvođača voća i povrća Neretvanska mladež, koja se otvorenim pismom obratila resornoj ministrici, Mariji Vučković upozorivši je na problem navodnjavanja.

Iz ove udruge upozoravaju da je upravo jagoda poljoprivredna kultura koja je iznimno osjetljiva na povećanu koncentraciju soli, ponajviše natrijev klorid. No, voda u kanalima iz kojih poljoprivrednici koriste vodu je trenutno iznimno loše kvalitete-bočata je i na granici upotrebe za zalijevanje.

Ističu da ekstremne klimatske promjene nisu zaobišle ni dolinu Neretve, jer kiše gotovo da i nema. ˝Već dva mjeseca nas prati iznimno sušan period sa suhim vjetrom – burom˝, pojašnjavaju u udruzi Neretvanska mladež za portal Maslina.

Stoga su ministrici uputili pismo u kojem od nje traže da Ministarstvo i Hrvatske vode hitno poduzmu nešto i u postojeći sustav navodnjavanja (bivšeg PIK-a Neretva) dovedu vodu koja će zadovoljiti potrebe poljoprivrednih proizvođača.

˝Jagoda je sada u fazi kada joj je to neophodno, a korištenje ovakve trenutne vode loše kvalitete, dovest će do zastoja u rastu i razvoju, a moguće i do sušenja biljaka˝, pojašnjavaju te ističu da izgrađeni vodonatapni sustav Glog nije u funkciji i prema informacijama iz Dubrovačko-neretvanske županije neće biti ni ove sezone.

Poljoprivrednici okupljeni u udruzi Neretvanska mladež upozoravaju da u dolini Neretve vrlo brzo kreće i sadnja ljetnog povrća, tikvice, lubenice, dinje koje će također trebati kvalitetnu vodu za zalijevanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close