Zbog smrada zatvaraju prozore, pišu prijave i upozoravaju: Evo što građani Novog Zagreba najviše zamjeraju u novom modelu skupljanja otpada

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2022. u 08:52
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Da je smrad jači, primjećuju i stanari s druge strane Save. Većina njih već se naviknula, no pitanje je koliko dugo.

Smrad sa zagrebačkog Jakuševca podsjeća građane Novog Zagreba da je odlagalište i dalje otvoreno. Da dnevno prima tone komunalnog, ali i čini se i bio otpada. Još se čeka da gradske vlasti objave konkretan plan zatvaranja ovoga zastarjelog deponija. Pa se mnogi pitaju koliko je opravdan novi model odvojenog prikupljanja otpada, javlja HRT.

Zatvaranje prozora zbog neugodnih mirisa koji se šire sa zagrebačkog odlagališta Jakuševec, normalno je za stanare novozagrebačkih naselja. Bivša vijećnica iz Dugava Mirela Mikić Muha tvrdi da je smrad jači jer se ne poštuje procedura kojom se dovezeni otpad pokrivao zemljom.

“Sada se vozi od ranih jutarnjih sati koliko ja imam informaciju negdje od pola 5 do kasnih večernjih sati 22-23. Ne znam kada oni to mogu prekrivati zemljom te smrdi zbog toga što se više ne drže uvjeta koje su imali zakazane u okolišnoj dozvoli”, tvrdi Mikić Muha.

Da je smrad jači, primjećuju i stanari s druge strane Save. Većina njih već se naviknula, no pitanje je koliko dugo.”Zato što ljudi svašta bacaju. Ne odvajaju otpad i oni to sve skupa trpaju te je to već cijelo brdo na Jakuševcu”. smatra Anđela.

“Grozno smrdi, ali to je najviše ujutro i onda prestane u 10 ujutro”, rekla je Mira.

Da se sve ne radi po propisima, tvrde iz jedne od udruga stanovnika Jakuševca. Razlog pojačanog smrada, tvrde, leži u tome da Čistoća odlaže biootpad na mjestu na kojem ne smije. Čak su u lipnju snimali vozila koja dovoze otpad, a zatim sve prijavili i inspekciji zaštite okoliša. Ovom brzinom dovoženja otpada smetlište će, tvrde, ubrzo biti puno.

“Bojim se da ce za 3 godine Zagrepčani smeće dolagati na Trgu bana Jelačića. Ja krivim državni inspektorat odnosno inspekciju zaštite okoliša. Na nekoliko naših prijava nisu reagiali onako kako su trebali”, istaknuo je Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec.

Optužbe da se radi mimo zakona i da se zbog potkapacitiranosti kompostane biootpad odbacuje na brdo, u Gradu odbacuju.

“Na odlagalište Jakuševec odlaže se samo mješani komunalni otpad – dakle to nije istina”, naglasila je Dinka Živalj, glasnogovornica gradonačelnika Zagreba.

Također, u Gradu dodaju kako je lani odloženo 175.000 tona miješanog otpada, a kompostana je obradila 35.000 tona biootpada. Novim načinom prikupljanja otpada ti će se brojevi smanjivati, što je i uvjet za zatvaranje odlagališta.

“Očekujem da će se smanjiti količinna otpada koji ide na Jakuševec jer građani više odvajaju i to je važan korak u zatvaranju odlagališta Jakuševac”, rekla je glasnogovornica Živalj.

Da bi se potpuno zatvorilo, potrebno je izgraditi postrojenja među kojima je i sortirnica u vlasništvu grada. No kako stvari stoje, obećanje gradonačelnika da će se sve napraviti do kraja mandata sada se čine gotovo nemogućim.

Komentirajte prvi

New Report

Close