Zbog puno posla, saborski zastupnici rade od ponedjeljka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2018. u 11:27
Foto: Robert Anić / Pixsell

Tjedan će započeti raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kojem je cilj definirati OPG kao prepoznatljiv i prihvaćen organizacijski oblik poljoprivrednika.

Zbog obimnog dnevnog reda koji ih očekuje do uskršnje stanke, saborski zastupnici plenarni radni tjedan, umjesto uobičajene srijede, započinju već u ponedjeljak, a u utorak bi konačno trebala biti i sjednica saborskog Odbora za Ustav na temu amandmana na prijedlog novog saborskog Poslovnika.  

Tjedan će započeti raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kojem je cilj definirati OPG kao prepoznatljiv i prihvaćen organizacijski oblik poljoprivrednika te proširenje djelatnosti OPG-a, razvoj vlastitih kapaciteta u proizvodnji kao i omogućavanje gospodarskog rasta, razvoja i restrukturiranja OPG-ova i poljoprivrede.

Zakonom se utvrđuju uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu  te način i uvjeti za upis u Upisnik OPG-a, odgovornost i prava nositelja OPG-a i članova OPG-a, nadležna tijela i nadzor u primjeni zakona. 

Mogućnost obavljanja dopunskih djelatnosti na OPG-u kao što su primjerice proizvodnja neprehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe, pružanje ugostiteljskih ili turističkih usluga, utvrđena je s namjerom da jedna obitelj ima jedan OPG koji omogućava održivo gospodarenje i samozapošljavanje članova obitelji.

Predloženim zakonom proizvodni resursi kao što su traktori, kombajni, stoka, neophodni za obavljanje poljoprivrede bit će zaštićeni od ovrhe, kao i imovina nužna za obiteljski život  i stanovanje.
Registar OPG-ova će biti javan kako bi se točno znalo tko što i koliko proizvodi.

Konačnim prijedlogom zakona prihvaćene su primjedbe koje se odnose na nomotehničko i jezično usklađivanje zakonskih odredbi, jasnije definiranje sjedišta OPG-a. Zbog sprječavanja administrativno birokratskih represija na njihovu štetu propisano je izricanje opomena za nepoštivanje zakonskih odredbi, a kazne su tek krajnji alat. Brisana je odredba koja se odnosi na solidarno jamstvo članova OPG, te su radi bolje provedbe definirani financijski iznosi sredstava koji su izuzeti od ovrhe.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Smijali se mi ili ne oni ne rade nista ili u gorem slucaju rade stetu, a za to primaju debele place na nas racun.

zatupnički rad se epidemijski širi na cijelu državu
prestanite raditi to što radite

napisati da zastupnici “rade” je uvreda za sve radne ljude u ovoj zemlji! oni se tamo dolaze preseravati, prepucavati, prenemagati, glumatati pred kamerama, a to NIJE rad niti to može biti rad! …zato molim da se u buduće vodi računa kod pisanja ovakvih članaka kako bi se izbjeglo trpanje u isti koš ljudi koji rade i onih u saboru. hvala!

Smijali se mi ili ne oni ne rade nista ili u gorem slucaju rade stetu, a za to primaju debele place na nas racun.

New Report

Close