Zbog piratskog softvera kaznili samo privatnike

Autor: Bernard Ivezić , 16. lipanj 2015. u 22:00
Zlatko Grabar, ravnatelj Carinske uprave

Carinska uprava kontrolirala softver i podebljala proračun za 100.000 kn.

Vlada je u godinu i pol dana proračunu osigurala dodatnih 100 tisuća kuna naplatom kazni za korištenje piratskog softvera prilikom carinskih inspekcija, objavio je u utorak ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar.

Sve kazne napisane su isključivo privatnim tvrtkama, i to mahom malim i srednjim poduzetnicima, takozvanim motorima gospodarstva. Grabar naglašava da u nijednoj inspekciji tjela državne uprave, kao ni u državnim tvrtkama, nisu otkrili nepravilnosti. "Od stotinjak inspekcija njih nekoliko proveli smo u Vladinim agencijama i državnim tvrtkama te u njima nismo našli nepravilnost", kaže Grabar. Vlada je početkom 2014. proširila Carinskoj upravi ovlasti naplate carina i poreza pa sada u sklopu inspekcija provjerava i koriste li tvrtke legalan softver.

Kazne se kreću do 50 tisuća kuna za pravne osobe, a mogu uključiti oduzimanje nezakonite imovine te zabranu rada. Grabar kaže da je bilo slučajeva da su nekim privatnicima zabranili rad. No, nije želio otkriti u koliko slučajeva. "Mogu tek reći da je riječ o privremenoj zabrani rada dok ne otklone nepravilnosti te da nikome nismo naplatili maksimalni iznos kazne", kaže Grabar. Dodao je da tim svojim radom Carina pridonosi legalnosti poslovanja i time boljim tržišnim uvjetima poslovanja za sve. "Nelicencirano se ne isplati i na tome ćemo ustrajati", kaže Grabar.

Komentirajte prvi

New Report

Close