Zbog nove vrste problema, stiglo važno upozorenje za građane

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. svibanj 2020. u 08:26
Foto: Getty Images

Uzrok oštećenja bilo je lako utvrditi.

Nakon što su nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski i silikonskih rukavica uzrokovale začepljenje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, Zagrebačke otpadne vode uputile su u srijedu apel građanima da ne bacaju sanitetski otpad u toalete.

“Vrijeme karantene zbog pandemije koronavirusa bilo je, a još uvijek je nezamislivo bez naših novih ‘rekvizita’ koji nas štite od virusa. To su svakako maske za lice, rukavice, dezinfekcijske maramice, jednokratni ogrtači i slično. Dok nas s jedne strane štite, s druge strane zbog ljudske nepromišljenosti mogu uzrokovati drugu vrstu problema”, stoji u priopćenju Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV).

Ističu kako se problem začepljenja prvi puta pojavio na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba početkom svibnja 2020., kada su se u ulaznoj vodi pojavile crne grudice te su zaposlenici uređaja morali otvoriti fine rešetke i crpke nakon nastalog tehničkog kvara. Peraje na finim rešetkama bile su djelomično neispravne, a crpke blokirane.

“Uzrok oštećenja bilo je lako utvrditi; bile su to ogromne, teške nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica koje su se omotale oko lamela rešetki i u pumpama”, ističu iz ZOV-a.

Riječ je o materijalima visoke vlačne čvrstoće, zbog čega se ne raspadaju u vodi, zalijepe se u velike grude u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda i uzrokuju puno problema. Zaposlenici ZOV-a stoga su bili prisiljeni sve blokade unutar uređaja prvo ukloniti ručno, da bi se tek onda moglo pristupiti popravku te pustiti začepljene pumpe u daljnji rad.

Kako ne bi došlo do novih situacija ovoga tipa, pozvali su građane na odgovorno ponašanje, uz upozorenje kako se u toalete i kanalizaciju ne smije bacati ništa što nije razgradivo: vlažne maramice za čišćenje i dezinfekcijske maramice, respiratorne maskice, rukavice od lateksa, odjeću, čarape, krpe za čišćenje, pamuk, štapiće za uši, vate, pelene za jednokratnu upotrebu, britvice i druge plastike, pjesak za životinje, lijekove, prazne kutije i ambalaže, iskorištena ulja,kočna ulja, antifriz iz hladnjaka, kiseline akumulatora, lakove, razrjeđivače, emulzijske boje, tekućine za ukiseljenje izbjeljivanje, te pesticide.

Odgovore na pitanja kako očistiti prostor i kako potom odlagati otpadne maramice, ubruse, maske, rukavice, krpe i ostali sličan otpad vezan uz osobe u samoizolaciji i osobe koje žive u istom kućanstvu može se pronaći na linku: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Ciscenje-i-dezinfekcija-prostora-u-kojima-je-boravila-osoba-pod-sumnjom-COVID-19-2.4.2020..pdf.

Komentirajte prvi

New Report

Close