Zbog neradne nedjelje bez posla ostaje 5000 ljudi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. svibanj 2020. u 09:44
Foto: Marin Tironi / Pixsell

Oko radne ili neradne nedjelje u trgovini, “svatko ima svoju priču”.

Zbog neradne će nedjelje bez posla ostati pet tisuća ljudi, piše Jutarnji list, navodeći da ček i zagovornici zabrane potvrđuju tu brojku.

Iako ministar gospodarstva daje do znanja da je sa socijalnim partnerima Vlade postigao “visoku fazu konsenzusa” oko zabrane rada trgovina nedjeljom, to s poslodavcima nije baš slučaj, navodi dnevnik.

Poslodavci su po tom pitanju podijeljeni, kako priznaje i predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u Martin Evačić (direktor NTL-a), “ali je malo više onih koji su za regulaciju, prema prihodu koji ostvaruju i broju radnika koje zapošljavaju, od onih trgovaca koji su protiv”.

Prijedlog izmjena zakona s 14 radnih nedjelja u godini, međutim, nitko od njih još nije vidio, a čini se niti neku studiju na kojoj bi ministar trebao temeljiti svoju odluku.

No, moguće je da će njegov zakonski prijedlog uskoro biti javan jer, dnevnik iz Stožera civilne zaštite saznaje da će iduća nedjelja vjerojatno za trgovine biti zadnja koja je prisilno neradna zbog epidemioloških razloga, a ministar Darko Horvat je najavio da će nakon toga zakonske izmjene ići u javnu raspravu.

Oko radne ili neradne nedjelje u trgovini, tumači nam Evačić, “svatko ima svoju priču”, što ovisi o vrsti i veličini dućana kojima upravlja, njihovoj lokaciji te broju radnika po četvornom metru, a Horvatovim izmjenama bit će pogođeniji shopping centri od prehrambenih trgovina.

On sam je za regulaciju rada trgovina nedjeljom jer mu tako pokazuje poslovna računica NTL-a, tvrdi, a ne vodi se pritom svjetonazorskim pogledima. Osim toga, dodaje, “jak je otpor prema radu nedjeljom kod sindikata i samih radnika”.

Iz razgovora koje smo vodili, a sugovornici pritom kao izvore navode ankete i istupe trgovaca na sastancima, ispostavlja se da su među zagovarateljima regulacije Konzum, Tommy, KTC, NTL, Ultra i Lonia, dok su protiv Spar, Lidl, Kaufland i Plodine, ali o tome nerado govore za medije, doznaje Jutarnji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kojom metodologijom se došlo do procjene od 5.000 ljudi i da li ćete objaviti ispriku zbog loše procjene ako se takvo smanjenje zaposlenih ne dogodi?

New Report

Close