Privest će 350 liječnika, postupno, da se ne uruši sustav

Autor: Agencija VLM , 12. studeni 2012. u 10:51
Predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi u pratnji policije ulazi u tvrtku / PXL

Farmaceutska tvrtka navodno je isplaćivala novac na crno ovisno o količini lijekova koju su liječnici prepisali.

Doznajemo da je jutros oko 8 sati u sklopu USKOK-ove akcije Hipokrat privedeno 30-ak djelatnika i članova uprave farmaceutske tvrtke Farmal iz Ludbrega, a očekuje se i privođenje liječnika opće prakse pod sumnjom za korupciju.

Pred tvornicu Farmala u Ludbregu upravo su stigla dva policijska vozila zagrebačkih registracija. Istražitelji su s Farmalovim predsjednikom uprave Draženom Dedijem ušli u zgradu. Istovremeno, neki djelatnici Farmala na ispitivanju su u policiji, a poslije podne bit će provedeni u USKOK.

Riječ o tome da su iz Farmala davali mito liječnicima opće prakse da bi plasirali njihove lijekove. Istragom je obuhvaćeno više od 500 liječnika obiteljske medicine iz cijele Hrvatske, a kazneno će ih biti prijavljeno 50-ak. Tvrtka Farmal navodno je isplaćivala novac na crno ovisno o količini lijekova koju su liječnici prepisali. Istraga Hipokrat trajala je tri mjeseca. Doznajemo i da je Uskokova akcija krenula temeljem upozorenja novinarke Slobodne Dalmacije Nataše Škaričić.

– Cijelu svoju karijeru manje ili više bavim se korupcijom u zdravstvu pa sam imala priliku često razgovarati s DORH-om – rekla je za Večernji list Nataša Škaričić. Dodala je da se ovom akcijom konačno pokazalo da su neke informacije iz tih razgovora važne za procesuiranje jednog segmenta korupcije u zdravstvu. Farmal je inače dio njemačke farmaceutske kompanije Dermapharm koja će o svemu biti obaviještena ako se sumnje za korupciju pokažu točnima.

Rajko Ostojić: Korupciju nećemo tolerirati

Ministar Rajko Ostojić na konferenciji za medije u Splitu istaknuo je da nikakav oblik korupcije neće tolerirati. Ova akcija samo je pokazatelj da ispunjavamo zasebno poglavlje u novoj zdravstvenoj strategiji koje se odnosi na borbu protiv korupcije, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić i dodao da je mu je baš stoga žao što oporba strategije nije podržala.

Naglasio je i da ovo nije jedini način borbe protiv korupcije jer je već ukinuo privatni monopol, zaustavio nabavku zastarjele opreme za koju je bilo očito da je bila riječ o pogodovanju te pokrenuo objedinjenu javnu nabavu i ukazao na razliku u cijeni nabavke ugradbenih materijala po bolnicama.

– Čim sam došao u Ministarstvo zdravlja shvatio sam da korupcija u sustavu nije samo na relaciji liječnik-pacijent, nego i u njihovu odnosu s farmaceutima, dobavljačima opreme, izvođačima građevinskih radova, a prisutna je i akademska korupcija, proučio je Ostojić i dodao da će se protiv nje nastaviti borba.

– Jutros me nazavo glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i obavijestio me o akciji nazavnoj paradoksalno "Hipokrat". Korumpirani pojedinci među liječnicima nanose ogromnu štetu većini i ruše povjerenje u zdarsvstveni sustav, dodao je Ostojić.

Ništa konkretno o akciji Hipokrat nije htio reći, ističući kako je riječ o Uskočkom predmetu, ali je iznio podatak kako je u Hrvatskoj oko 4.500 liječnika opće prakse pa ih je akcijom "Hipokrat" obuhvaćeno gotovo 10 posto, što pokzauje koliko je korupciaj raširena pojava. Naglasio je kako svaki euro uložen u borbu protiv korupcije donosi osam eura.

Inače, kako doznajemo, u ovoj akciji bit će privedeno ukupno 350 liječnika opće prakse, a kako bi se spriječilo urušavanje sustava i osigurala skrb pacijentima diljem Hrvatske, liječnike se neće privoditi odjednom, već postupno. Doznajemo i da je zbog ovakve izvanredne situacije u Ministarstvu zdravlja osnovan krizni stožer koji će pratiti privođenja liječnika i pacijentima osigurati adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Način distribucije i mehanizam prodaje u HRV mi nikad do kraja nije bio jasan. Miami je to odlično objasnio i u pravu je što se tiče HRV. No to neće biti tako kada se uđe na uređeno tržište. Zainteresirani molim pogledajte DER SPIEGEL broj 15/2012, str 81, članak “Die Krebs Mafia” (može se posuditi u Goethe Institutu u knjižnici). Ovdje zbog ograničenosti prikazujem samo jednu sliku s izračunom za neke citostatike.

Problem korupcije u farma-industriji i potrošačima, star je koliko proizvodnja
lijekova ….

Kod FARMALA je netko – podmetnuo nogu. Naime, Farmal do prije 1 mjesec – NIJE
NIKADA SURAĐIVAO U DISTRIBUCIJI LIJEKOVA putem veledrogerija.
Imao je male zastupnike, bivše suradnike , koji su otvorili svoje tvrtkice, i preko njih snabdijevali izvjestan broj ljekarni…..

Problem je nastao, po meni, kad je prije 1 mjesec, Farmal, po prvi put U POVIJESTI …dao u distribuciju svoje lijekove – veledrogeriji MEDIKI. Samo MEDIKI….
Na MEDIKU, su alergične ostale veledrogerije : PHOENIX-D.D. I OKTAL
FARMA D.D. ….Vlasnik Medike je domaća pravna osoba, a ove dvije – vlasnici
su Nijemci i s njima nema zahebancije.
Kako to elegantno biva u zdravstvu, neće se ko mala djeca javiti AZTN-e i tužiti za /nepisane i neobjavljene / Ugovore o savjetovanju…, npr….
Rok plaćanja za direktne naružbe je 60 dana, a preko Medika je 180 dana….
Onda je sve jasno. Na to su se nadovezale “liječničke intervencije” oko
blokade lijeka- kod izdavanja ….i nekome je prekipjelo….
Nisu ni farmaceuti mačji kašalj, vro su jak lobi i odmah su tužili liječnike
čim je bilo očito- da ne mogu izdati isti lijek, drugog proizvođača….
Andy, nisi u pravu oko zarade. Proizvođačke marže su ogromne. Trgovina je
limitirana, pa tako i zarada .

U cijelom sistemu prodaje lijeka određene farma-kuće najviše zarađuju ljekarne a ne liječnici opće medicine (iako i oni dobivaju naravno). Najveća korupcija je u struci klinička farmakologija jer tamo farma industrija gura svoje preparate koji još nisu prošli sve 4 faze kliničkim ispitivanja da bi se uopće stavili u uporabu jer se treba doseći određeni broj bolesnika koji ih je upotrjebio i kod kojih nije bilo ev. nuspojava. Za dosezanje broja razvijene zemlje (SAD) daju lijek u države sa slabom regulativom tako da potplate nekoliko ljudi koji utjecajno guraju lijek od interesa na bolničke liste, doktorima opće prakse, organiziraju predavanja kako je taj lijek bolji od nekog standardnog itd. Kad se dosegne broj lijek se proglašava sigurnim i ode u masovnu uporabu naravno daljnjim potplaćivanjem jer postoji i konkurencija. Najviše su izloženi internisti, klinički farmakolozi i liječnici opće medicine.

A kada USKOK pročešlja ortopedije i još neme druge? Koliko ih samo surađuje sa privatnicima i za to uredno dobiju proviziju.

New Report

Close