Zbog jedne kriminalne grane Hrvatska godišnje gubi 2,5 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. lipanj 2019. u 09:24
Foto: Getty Images

Gubitak po glavi stanovnika u Hrvatskoj procjenjuje se na oko 600 kuna godišnje, dok je na razini EU-a taj iznos veći od 800 kuna.

Hrvatska godišnje gubi 2.5 milijardi kuna prihoda od prodaje u ključnim gospodarskim sektorima zbog krivotvorenja i piratstva, a na razini EU-a gubici su i do 451 milijarde kuna pri čemu je najviše oštećen sektor odjeće, procjenjuje Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO). 

EUIPO je pratio gospodarski utjecaj krivotvorenja u 11 ključnih gospodarskih sektora u Uniji od 2012. do 2016. godine. 

Istraživanjem su obuhvaćeni sektori kozmetičkih proizvoda i osobne njege, odjeće, obuće i modnih dodataka, sportske robe, igračaka i igara, nakita i satova, ručne torbe i prtljage, snimljene glazbe, žestokih pića i vina, farmaceutskih proizvoda, pesticida i pametnih telefona. 

Decentralizirana agencija EU-a sa sjedištem u Alicanteu procjenjuje da se u Hrvatskoj zbog krivotvorenja i piratstva godišnje izgubi 2.5 milijardi kuna, što čini 10.7 posto prodaje u navedenih 11 sektora. Na razini EU-a gubitak prihoda u prodaji iznosi i do 451 milijarde kuna. 

Gubitak po glavi stanovnika u Hrvatskoj procjenjuje se na oko 600 kuna godišnje, dok je na razini EU-a taj iznos veći od 800 kuna. 

Pritom se gubi gotovo četiri tisuće radnih mjesta u Hrvatskoj, a diljem EU-a i do 468.000 radnih mjesta, upozorio je izvršni direktor EUIPO-a Christian Archambeau.

"Rast i stvaranje radnih mjesta u Europi ovise o industrijskim sektorima poput 11 sektora na kojima je provedeno istraživanje. No, našim istraživanjem pokazalo se kako krivotvorenje i piratstvo mogu ugroziti radna mjesta i rast. Proveli smo ovu analizu i veći dio našeg istraživanja je u svrhu potpore tvorcima politika u pronalasku rješenja ovog problema", rekao je Archambeau.

Dodao je kako je analiza također usmjerena na potrošače u Europskoj uniji i ukazivanje na "gospodarske posljedice krivotvorenja i piratstva na široj razini". 

EUIPO je uz analizu ponude krivotvorenih proizvoda i piratskih sadržaja proučavao i potražnju, odnosno spremnost građana Unije za konzumiranje proizvoda i usluga kojima se povrjeđuje pravo intelektualnog vlasništva.

Niže cijene, pristupačnost i nizak stupanj društvene stigme povezane s takvim aktivnostima glavni su poticaji potrošačima za kupnju krivotvorenih proizvoda i nezakonit pristup sadržaju koji je zaštićen autorskim pravom, navodi se u izvješću o statusu povrede prava intelektualnog vlasništva za 2019. 

Najveći gubici zabilježeni u sektoru odjeće 

Hrvatska godišnje najveće gubitke prihoda u prodaji bilježi u sektoru odjeće (928 milijuna kuna) i lijekova (728 milijuna kuna). 

Visoke gubitke najmlađa članica EU-a bilježi još u sektoru pametnih telefona (340 milijuna kuna), kozmetike (214 milijuna kuna) te sektoru vina i žestokih pića (122 milijuna kuna). 

No, u usporedbi s prvom analizom iz 2018. ažurirana analiza pokazuje da su se na razini EU-a smanjili gubici u većini sektora, osim u sektorima odjeće, obuće i modnih dodataka te kozmetičkih proizvoda i osobne njege. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

U kriminalnoj državi poput Hrvatske kopirani mirisi spadaju u jeftin hobi!

Zbog jednog kriminalnog upravljanja državom Hrvatska gubi toliko da je spomeutih 2,5 milijardi kn kiki-riki! I što je najbolje, nitko ne odgovara, a raja bleji!

Zbog jednog kriminalnog upravljanja državom Hrvatska gubi toliko da je spomeutih 2,5 milijardi kn kiki-riki! I što je najbolje, nitko ne odgovara, a raja bleji!

ovo su teške gluposti i izvrtanje činjenica! onaj tko kupi lažni dior ili gucci, taj NIKADA ne bi kupio original jer za njega nema novaca, a onaj tko ima novaca kupovati skupe robne marke taj nikada neće kupovati jeftine lažnjake! zapravo se tu radi o zaštiti taštine jer naravno da onaj tko skupo plati za neki band nije zadovoljan kada netko kupi lažnjak za puno manje!
slično je i s filmovima i softverom jer piratske verzije koriste oni koji tako i tako ne bi kupili originaljer im je preskup nego bi, da nema piratskih verzija, koristili nekakve free verzije pa su ovdje također te brojke deeeebelo prenapuhane

New Report

Close