Zbog gašenja zeničke koksare Luka Ploče gubi značajan posao

Autor: Jadranka Dozan , 29. svibanj 2024. u 15:34
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Iz Uprave poručuju da ulažu maksimalne napore kako bi što bolje odgovorili na nove okolnosti. Na burzi je cijena dionice pala više od 5%, iako pri skromnom prometu.

Iz Luke Ploče izvijestili su investicijsku javnost da je ArcelorMittal Zenica, jedan od najznačajnijih poslovnih partnera društva, ugasio pogon koksare koji je djelovao u sklopu tvornice čelika u Zenici, s tim da čeličana i dalje nastavlja s radom.

Kako se ističe u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi, ArcelorMittal Zenica dugi je niz godina preko luke Ploče uvozio veće količine ugljena korištenog kao sirovina za proizvodnju koksa.

Posljedica gašenja pogona koksare je da ArcelorMittal Zenica do daljnjega neće uvoziti ugljen preko luke Ploče, već će nabavljati koks dijelom na tržištu Bosne i Hercegovine, a dijelom će se uvoziti, objašnjavaju iz Uprave na čelu koje je Hrvoje Livaja uz poruku kako “ulažu maksimalne napore kako bi se što uspješnije nosila s novonastalom situacijom.

O razmjerima dosadašnje suradnje i značaju novih okolnosti ističe se da je u prošloj godini ArcelorMittal Zenica preko luke Ploče uvezao ukupno 403.570 tona ugljena, dok je u prvih pet mjeseci ovposlovnih rezultata u prvom kvartalu ove i prošle godine e godine uvezeno ukupno 38.000 tona.

Usporedba rezultata poslovanja u prvom kvartalu ove i prošle godine pokazuje da je promet pločanske luke pao 17 posto (973 tisuće tona naspram 1,175 milijuna tona), a u međuizvještaju poslodavstva to ponajprije pripisuje 28-postotnom padu kod rasutih tereta, pri čemu je najznačajnije smanjenje zabilježeno upravo u prekrcaju ugljena (40%). Posljedično je i kvartalna dobit društva u odnosu prva tri lanjska mjeseca osjetno manja – 2,36 prema 3,33 milijuna eura.

Prema godišnjem izvješću za 2023., pak, Luka Ploče je u segmentu rasutih tereta lani realizirala ukupno 3,1 milijun tona prometa, što je u odnosu na 2022. bilo oko 20 posto manje, a u odnosu na 2021. kao zadnje izvještajno razdoblje prije rusko-ukrajinske krize to je i dalje 20-ak posto više.

U konačnici je društvo lani iskazalo rekordnih 10,3 milijuna eura neto dobiti. To je velik skok u odnosu na 6,6 milijuna dobiti prethodne godine, ali tolikom povećanju u najvećoj mjeri je pridonijela činjenica da je za 2022. Luka Ploče bila među kompanijama koje je zakvačio jednokratni ekstra porez na dobit (3,4 milijuna eura).

Inače, najveći dioničar kompanije je Energija Naturalis (ENNA grupa) s 38,3 posto dionica, približno toliko (tj. nešto više) drže mirovinski fondovi, a u rukama (individulanih) malih dioničara je nešto više od petine temeljnoga kapitala.

Nakon objave vijesti da tbog gašenja koksare zenički ArcelorMittal do daljnjega neće uvoziti ugljen preko Luke Ploče, dionica je na burzi u odnosu na zaključnu cijenu od utorka potonula 5,3 posto, na 125 eura, iako pri nevelikih 33 tisuće eura prometu (stanje u 15 sati).

Komentirajte prvi

New Report

Close