Zbog duga od 340 mil. kuna drastična štednja

Autor: Ivana Rimac Lesički/VL , 05. travanj 2017. u 22:00
Mjere štednje ne odnose se na hitne slučajeve/Tomislav Miletić/PIXSELL

Liječnici u Vinogradskoj moraju štedjeti na skupim lijekovima i antibioticima te skratiti boravak pacijenata u bolnici.

Zbog 340 milijuna kuna duga, KBC Sestre milosrdnice uvode ekstenzivne mjere štednje, a zadatak rezanja troškova dobili su predstojnici svih klinika i zavoda te bolnice.  

U osam konkretnih mjera kao posljednja se navodi čak i odgađanje pretraga i zahvata, čega su izuzete samo ugrožene skupine pacijenata, odnosno hitni slučajevi i oboljeli od malignih bolesti! Krajnji je to potez koji zorno prikazuje dokud je došla situacija u jednoj od najvećih hrvatskih bolnica, a šefovi njezinih odjela ovaj su naputak dobili od ravnatelja Marija Zovaka, koji nam je potvrdio štednju u Vinogradskoj.

"Iznimno, i to samo u scenariju nedostatka učinkovitijeg mehanizma, predstojnik može odlučiti o odgodi nekih elektivnih operacijskih zahvata. Još jednom naglašavam kako ugrožene skupine pacijenata imaju prioritete i za njihovo liječenje KBC mora izdvojiti sredstva jer se dijagnostika i njihovo liječenje ne mogu odgađati", piše u dopisu kojim se propisuje da se svako odgađanje liječenja pacijenta za štednje mora poslati na tjednoj bazi na uvid ravnatelju. U dopisu koji je uputio svim šefovima bolnice ravnatelj Zovak navodi da su svi oni dužni napraviti vlastiti program smanjenja troškova za iduća tri mjeseca, a u međuvremenu se striktno držati limita potrošnje. 

 

Zovak

Svi šefovi bolnice dužni su napraviti vlastiti program smanjenja troškova i striktno se držati limita potrošnje.

Stroge kontrole
Napomenuto je u istom dokumentu da su upravo oni, predstojnici i pročelnici, fiskalno odgovorni za funkcioniranje klinika i zavoda kojima upravljaju i da, "ako nisu uz svoju stručnu aktivnost voljni voditi brigu i o financijama", daju mandat na raspolaganje!  Uz gore navedenu krajnju mjeru odgađanja pretraga i operacija pacijenata, liječnici u Vinogradskoj moraju štedjeti na skupim lijekovima, antibioticima i ugradbenim materijalima te skratiti boravak pacijenata u bolnici.

Nadalje se navodi da moraju smanjiti broj prekovremenih sati, kontrolirati učinkovitost svakog liječnika i medicinske sestre, smanjiti broj nemedicinskog osoblja i smanjiti broj voditelja ustrojbenih jedinica! Ovakav plan ravnatelj izložio je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću te ga je, kako stoji u dopisu, upozorio da bi ovakve mjere štednje mogle dovesti do odgađanja dijagnostičkih postupaka i elektivnih operativnih zahvata.  Spomenuti milijunski dug donosi svakodnevnu, kako piše u dokumentu, "opasnost od ovrha i tužbi kojima prijete mnogi partneri kojima smo dužni za isporučene lijekove te ugradbeni i potrošni materijal". 

Lančana reakcija?
S obzirom na ukupan zdravstveni dug od osam milijardi kuna, što je podatak koji je ministar Kujundžić nedavno obznanio, ovakva situacija zasigurno neće ostati specifičnost za Vinogradsku bolnicu. Prošlu su godinu s minusom završili svi klinički bolnički centri, a ministar zdravstva još je prije najavio redovito brifiranje s ravnateljima i više puta ponovio da je na njima odgovornost za poslovanje.  Financijsko poslovanje ustanova u Vinogradskoj pokušat će "srediti" ovakvim mjerama koje se mogu razlikovati po pojedinim klinikama i zavodima jer svaki njihov voditelj može, a čini se i da mora, uvesti još neki način rezanja troškova. Provedba mjera i njihovi učinci, stoji u dopisu, precizno će se pratiti i dostavljati ministru zdravstva te ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a o rezultatu će ovisiti idući koraci.

Komentirajte prvi

New Report

Close