Zbog cijena Komora arhitekata pod povećalom AZTN-a, evo tko ih je prijavio

Autor: Marija Brnić , 26. svibanj 2023. u 09:24
FOTO: Mariann Szőke / Pixabay

Hrvatska komora arhitekata osvanula je na listi slučajeva koje analizira AZTN, a konkretno, “češljat” će njezine pravilnike o standardu usluga i o natječajima koji propisuju norme sata.

Postupak AZTN pokreće nakon što je proveo prethodno ispitivanje stanja na tržištu pružanja usluga ovlaštenih arhitekata, te utvrdio da Komora nema ovlasti određivati cijene usluga ovlaštenih arhitekata po posebnim propisima koji uređuju to područje. Postoje i indicije da je Komora odredila minimalne cijene pružanja usluga ovlaštenih arhitekata utječući na slobodu svojih članova da određuju cijene svojih usluga, kao i izravnu štetu za krajnje korisnike, što bi, kako navodi AZTN u objavi ovog slučaja, moglo predstavljati zabranjeni sporazum u smislu članka 8. zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.
Sporni su pravilnici Komore na snazi od kraja 2013. i polovice 2014., a prijavu AZTN-u na njihove odredbe podnio je zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet. AZTN-u se PMF obratio zbog toga što mu je “Komora odbila dodijeliti registarski broj za provedbu natječaja za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje modernog istraživačkog centra za pripravu, sintezu, karakterizaciju i istraživanje novih materijala na PMF-u, uz obrazloženje kako visina procijenjene vrijednosti nabave usluge izrade projektno-tehničke dokumentacije nije u skladu s aktima Komore”.
AZTN je, dakle, utvrdio da Komora nema ovlasti određivati satnicu, ali napominje da samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku, koja će se temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju.
Ovo, inače, nije i prvi slučaj kojeg AZTN vodi zbog slučaja određivanja cijena u Hrvatskoj komori arhitekata. Još 2011. agencija je pokrenula postupak ocjene pravilnika koje primjenjuju četiri komore i određuju cjenik usluga – Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore arhitekata. Postupak je obustavljen 2012., budući da je AZTN utvrdio da komore tako postupaju jer ih zakon o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji iz 2009., kojim je to pitanje prepušteno samim komorama, nije obvezao na rok u kojem će to provesti, pa su se komore držale starog pravilnika iz 1999. Uz preporuku da komore donesu svoje pravilnike, AZTN je tada istaknuo i kako komore kod donošenja cjenika trebaju voditi računa da cijene ne budu određene ni u minimalnom ni u fiksnom iznosu. Umjesto minimalne cijene sugerirao je da se propišu drugi uvjeti kojima se može osigurati ravnoteža između kvalitete usluge i cijene.

Komentirajte prvi

New Report

Close