Završio projekt nadzora prekograničnog prometa otpadom vrijedan 1,16 mil. eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2014. u 14:34
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Na završnoj svečanosti projekta zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza istaknuo je kako je nezakonito oko 25 posto pošiljaka otpada koje se iz EU šalju u afričke i azijske zemlje u razvoju.

Završio je dvogodišnji Twinning projekt "Jačanje kapaciteta za provedbu nadzora prekograničnog prometa otpadom" vrijedan 1,16 milijuna eura koji je 95 posto financiran iz IPA fonda namijenjen učinkovitijem nadzoru prekograničnog prometa otpadom unaprjeđenjem rada inspekcije, suradnje s drugim tijelima i primjeni propisa u skladu s praksom EU.

Na završnoj svečanosti projekta zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza istaknuo je kako je nezakonito oko 25 posto pošiljaka otpada koje se iz EU šalju u afričke i azijske zemlje u razvoju.

Siguran je, rekao je, da će inspekcija zaštite okoliša, carinici, obalna straža, policija spremno odgovoriti na izazove koji su vezani za borbu protiv prekršajnih i kaznenih djela na štetu okoliša. Naglasio je da će učinkovito provođenje nadzora i inspekcija pošiljki otpada ne samo pomoći sprječavanju ozbiljnih utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi već i uštedjeti visoke troškove i time donijeti izravnu gospodarsku korist državama EU.

Dokoza je podsjetio da je na sastanku Vijeća ministara za okoliš u listopadu prošle godine Hrvatska podržala izmjene i dopune Uredbe o pošiljkama otpada kojima se želi riješiti problem nezakonitog prometa otpadom, odnosno smanjenje broja nezakonitih pošiljki. S obzirom na zemljopisni položaj Hrvatske, učinkoviti nadzor prometa i prekograničnog prometa otpada od posebne je važnosti ne samo za Hrvatsku nego i za čitavu EU, poručio je Dokoza.

Istaknuo je kako je uz dosad realizirana tri projekta kroz PHARE i IPA programe, ukupne vrijednosti 4,3 milijuna eura, Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva formalno završila i taj četvrti projekt koji se počeo provoditi u lipnju 2012. u suradnji s austrijskom Agencijom za zaštitu okoliša. U projektnom timu radili su i stručnjaci iz austrijskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnog gospodarstva kao i stručnjaci iz Njemačke, Slovenije i Poljske.

Dokoza je rekao kako je ovaj projekt omogućio djelatnicima inspekcije zaštite okoliša, carine i policije da steknu nova znanja i uspostave suradnju, a iz projekta nastao je i film "Stop nezakonitim pošiljkama otpada", priručnik za postupanje i džepni priručnik te katalog otpada kojima će se služiti sve te službe.

Voditeljica projekta u ime Ministarstva zaštite okoliša i prirode Anita Pokrovac Patekar istaknula je da Hrvatska ulaskom u EU predstavlja barijeru prema zemljama koje nisu u EU. Rekla je da su jučer u akciji djelatnici iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske vratili Kosovu dva šlepera sumnjive pošiljke metalnog otpada koji je bio onečišćen uljima i kemikalijama.

Direktor Austrijske agencije za okoliš Georg Rebernig istaknuo je da je Hrvatska puno napravila u osnaživanju administrativnog aparata koji se bavi zaštitom okoliša i učinila učinkovitim resorno Ministarstvo te će biti "lokomotiva" za ostale zemlje zapadnoga Balkana.

Austrijska veleposlanica u Hrvatskoj Andrea Ikić Boehm istaknula je kako sve europske zemlje moraju surađivati kako bi se zaustavilo nezakonito postupanje s otpadom.

Komentirajte prvi

New Report

Close