Zatvorenici obrađuju gotovo 90 hektara zemlje, a njihovo vino osvaja nagrade

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2023. u 09:20
Kaznionica Lepoglava/ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Med iz kaznioničkih pčelinjaka te vina iz njihova vinograda nerijetko i u inozemstvu osvajaju nagrade za kvalitetu.

Svi su čuli za kaznionicu u Lepoglavi, u njoj zatvorenici odslužuju dugogodišnje kazne. No, manje je poznato da je ona i jedna od vodećih poljoprivrednih tvrtki toga kraja. Zatvorenici obrađuju gotovo 90 hektara zemlje. Uzgajaju svinje, ovce i goveda, proizvode gotovo sve ratarske kulture, a med iz kaznioničkih pčelinjaka te vina iz njihova vinograda nerijetko i u inozemstvu osvajaju nagrade za kvalitetu, piše HRT.

Među ovim paprikama u plastenicima Kaznionice u Lepoglavi, niti travke. Održavaju ih zatvorenici. Na godinu proizvedu oko 70 tona zelja, rajčice, luka, paprike, kelja. I više nego dovoljno za njihovu prehranu.

Uzgajaju i stoku. Samo prošle godine u farmama Kaznionice proizvedeno je 60 tona svinjetine. A tu je i uslužni tov junadi te stado od dvjestotinjak ovaca. Zatvorenici se bave i pčelarstvom te obrađuju 5 i pol hektara vinograda.

Rad zatvorenika u poljoprivredi nadgledaju agronomi, enolozi, veterinari.

“Sada se nalazimo na lokaciji koja se zove Banovo brdo. Ovo je područje nalazišta bivšega vulkana. Imamo 11 sorti grožđa i radimo 13 vrsta vina. Nemamo nikakav problem s plasmanom, pogotovo zadnje tri do četiri godine”, rekao je ravnatelj Kaznionice, Dražen Posavec..

“Dobili smo nagrade, ove godine na dvadesetom jubilarnom dekanteru, nagrađena su nam dva vina, a prošle godine smo imali tri brončane medalje”, otkrio je.

Zatvorenik Braco, objasnio je od čega se sastoje dnevne aktivnosti.

“Ujutro oko pola osam, dvadeset do osam dođemo ovdje, onda čistimo, kopamo itd”, kazao je.

“Tu su me naučili prijašnji zatvorenici i strukovni učitelj, ali ne smijemo probati vino”, objasnio je.

EU fondovi, ostali proizvodi

Kaznionica je aktivna i u povlačenju EU novca.

“U ovom trenutku smo u pripremama projekta za apliciranje na EU fondove i izradu nove farme i to nam je prioritet naredne tri godine”, ustvrdio je Posavec.

U Kaznioničkom pčelinjaku godišnje se proizvedu tri tone meda od kojih su neki na domaćim i stranim sajmovima već više puta nagrađeni za kvalitetu. Gospodare i s 420 hektara šuma. Unutar drvoprerađivačkog pogona zatvorenici proizvode namještaj.

“U drvoprerađivačkom pogonu pravimo namještaj, uglavnom stolice, preko 1000 komada mjesečno. Jedan dio odlazi u izvoz. Imamo jednu mini liniju za potrebe ministarstva. Namještaj po mjeri za sudove, DORH i ministarstvo”, rekao je voditelj Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, Ivo Druško.

Odgovorio je i na to postoji li mogućnost bijega.

“To su vrlo rijetki slučajevi, tu se nema gdje otići, možda sakriti, ali to je kratkog vijeka”.

Prilika za zatvorenike

Zatvorenici su za svoj rad plaćeni.

“Pa znači nam to puno, tako da se dan popuni i one neke crne misli i brige, kad ima posla čovjek zaboravi”, objasnio je zatvorenik Dario.

“Svaki taj euro koji dobijemo puno nam znači, jer s tim novcem možemo raspolagati, kupovat artikle na kantini, isto tako telefonirati svojima doma”, nadovezao se Dino.

“Neki zarade i do 200 eura, a neki manje od 130, ali prosječna plaća je 130 eura. Sav višak prihoda koji ostvarujemo, a na sreću poslujemo pozitivno, trošimo strogo namjenski za poboljšanje uvjeta i života zatvorenika i za tehnologiju na kojoj rade”, dodao je ravnatelj Posavec.

Trideset posto zarađenog novca uplaćuje im se na obaveznu štednju.

“I ti iznosi koje imaju ušteđene na obaveznom pologu se kreću i po nekoliko tisuća eura”, dodao je.

U središtu Lepoglave Kaznionica ima i svoj restoran. Kuhari su profesionalci, a konobari i pomoćno osoblje, zatvorenici. Poznat je po odličnoj hrani i u njega često svraćaju turisti koji dođu u Hrvatsko zagorje. Samodostatnost u proizvodnji hrane, izvoz, ulaganja, privlačenje EU novca, školovanje radnika, redovna plaća, pozitivno poslovanje. Tko takav gospodarski subjekt ne bi poželio?! Jedan takav, eto, nalazi se upravo unutar starih zidina najstrože hrvatske Kaznionice, ove u Lepoglavi.

Komentirajte prvi

New Report

Close