Zastupnici u štednji i nekretninama imaju 344,5 milijuna kuna: Evo tko su najbogatiji, a tko ‘najsiromašniji’ zastupnici

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2020. u 09:16
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Večernji list je provjerio što se krije u imovinskim karticama saborskih zastupnika, njih ukupno 151. Neki od njih imaju milijune u nekretninama dok drugi osim zastupničke plaće nemaju baš ništa

Afere nastale zbog krivih podataka u imovinskim karticama, koji su u njima namjerno pogrešni ili uopće nisu navedeni, bile su razlog za odlazak popriličnog broja ministara iz Vlade. Mediji ministarske imovinske kartice pomno analiziraju, no osim članova Vlade i brojni drugi državni dužnosnici obvezni su podnositi izvješća o svojoj imovini. A među njima su i saborski zastupnici. Aktualni saziv ušao je u 2020., u svoju zadnju godinu, parlamentarni izbori očekuju se na jesen, a Večernji list analizirao je imovinske kartice svakog saborskog zastupnika, i to fokusirajući se na njihove nekretnine, ušteđevinu i dionice koje imaju u vlasništvu osobno ili ih ima njihov bračni drug.

Kako piše Večernji list, vrijednost nekretnina, štednje i dionica svih saborskih zastupnika, njih 151, iznosi oko 344,5 milijuna kuna. Do tog iznosa smo, valja napomenuti, došli na temelju vrijednosti imovine koju su zastupnici sami naveli u svojim imovinskim karticama. Tako zastupnici u Hrvatskom saboru imaju prosječnu vrijednost imovine u nekretninama, ušteđevini i dionicama od 2,28 milijuna kuna. Naravno, nisu svi zastupnici milijunaši. Neki od njih osim zastupničke plaće, koja prosječno iznosi 16 tisuća kuna, nemaju ama baš ništa – ni kuće, ni vikendice, ni oranice, ni kune ušteđevine, a kamoli neku dionicu.

U kolekciji i Rolex, Murtićeve slike…

Najbogatiji zastupnik je HDZ-ovac Domagoj Ivan Milošević koji sa suprugom ima 27 nekretnina ukupno vrijednih 18 milijuna kuna, a uštedjeli su 576 tisuća kuna. Najvrednija Miloševićeva nekretnina je stan u Zagrebu od 296 četvornih metara, za koji je navedeno da vrijedi 4,88 milijuna kuna. Supružnici Milošević tu su nekretninu stekli kupnjom od kapitala, prodajom imovine i kreditom. Supruga Domagoja Ivana Miloševića je vlasnica tri tvrtke te suvlasnica još jedne. Milošević je i vlasnik Rolexa vrijednog 35.000 kuna, a sa suprugom i slika Ede Murtića vrijednih 250.000 kuna. Ukupno 91 saborski zastupnik ima imovinu vrijednu više od milijun kuna što je gotovo dvotrećinska većina! Oni su tu imovinu stekli od prihoda od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti, kapitala, darovnim ugovorima, nasljedstvom, kreditnim zaduženjima…

Među milijunašima zastupnicima tako su, osim onih koji su ušli u top 10, primjerice i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku koji je sa suprugom vlasnik nekretnina i štednje vrijednih 4,5 milijuna kuna. On je, među ostalim, u svojoj kartici naveo i da je vlasnik stana od 97 četvornih metara u zagrebačkoj Dubravi vrijednog 350.000 kuna.

Pozamašnim imetkom može se pohvaliti i HDZ-ovac Ivan Šuker čija je vrijednost nekretnina i ušteđevine 4,9 milijuna kuna. Jedan od najvećih zemljoposjednika među zastupnicima je pak nezavisni Tomislav Panenić koji je vlasnik nešto više od 172 tisuće četvornih metara oranica i oko 22,5 tisuća kvadrata vinograda.

Za oranice naveo je da ukupno vrijede oko 1,1 milijun kuna, a vinogradi 291 tisuću kuna. HDZ-ov zastupnik Dražen Milinković iz Vinkovaca također je jedan od milijunaša, a njegova imovina vrijedi 2,6 milijuna kuna. On je pak prijavio najvredniju garažu među svim zastupnicima, i to onu od 26 četvornih metara u Zagrebu, a za koju je naveo da vrijedi čak 195.000 kuna.

On i supruga su vlasnici te garaže koju su stekli kreditom, kao i stana u Zagrebu od 50 četvornih metara koji vrijedi 780.000 kuna. Milinkovićeva garaža tako vrijedi gotovo isto kao i kuća s okućnicom Milanke Opačić od 134 kvadrata za koju je zastupnica stranke BM 365 navela da vrijedi 200.000 kuna. Zastupnici se ne mogu baš pohvaliti da ulažu u dionice pa tako samo neki od njih imaju u vlasništvu vrijednosne papire, i to uglavnom HT-a. Mostovac Robert Podolnjak odnosno njegova supruga u tome su među vodećima, a u udjelima u nekoliko fondova imaju uloženo gotovo 600.000 kuna.

Najveću ušteđevinu ima Vesna Pusić, ona i suprug uštedjeli su 7,6 milijuna kuna, i to Vesna Pusić 70.000 eura koje je stakla nasljedstvom te 13.200 švicarskih franaka koje je zaradila od drugih izvora dohotka. Njezin suprug je pak naslijedio 900.000 dolara, a 85.000 eura stekao je prodajom imovine te 260.000 kuna od kapitala i samostalne djelatnosti.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Nije problem što oni toliko imaju, već način na koji su do toga došli. Od gradonačelnika, zastupnika, ministara. Država ne funkcionira i zato im je to omogućeno.

344,5 : 151 = jad i bijeda, takvi nisu ni za voditi mjesnu zajednicu u doba socijalizma, a danas vode državu i to neuspješno u krivom smjeru, opterećeni svojim problemima i potrebama da namaknu za sebe što više, jer je očito da obzirom na prosjek godina sve je to gologuzija, osim naravno par iznimki, oni su pak lopovi

Ako im kuće vrijede 200k kn u zagrebu i ostale kako su naveli u kartici… onda je stvarno vjerodostojno :))))

New Report

Close