Zašto je WC papir toliko poskupio?

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2022. u 08:17
Foto: Philipp von Ditfurth/dpa /DPA/PIXSELL

WC papir je posljednjih nekoliko mjeseci dosta poskupio. Tako je nekad koštao ispod 20 kuna, a sad se cijene kreću od 30 kuna na gore. Uzrok ili jedan od uzroka je rat u Ukrajini. Dakle, wc papir se proizvodi od celuloze, za to je potrebno puno energije, a plin je skup, pa je poskupjelo sve od papira.

“Tvornice sirovine su upogonjene plinom, a primjerice prije ove krize cijena plina po megavat satu iznosila je 16 eura dok na današnji dan iznosi preko 270 eura”, kaže u razgovoru za RTL Direkt Jelena Barbir, marketing menadžerica tvrtke za proizvodnju toaletnog papira.

Energenti su sve skuplji, celuloza od koje se radi papir također je sve skuplja. Uskoro, govori Jelena, celuloze na tržištu možda više i neće biti, a onda će tek biti problema.

Također se jako glasno šuška o mogućim nestašicama što znači da same tvornice sirovine možda neće ni raditi na to se pripremamo kako znamo i umijemo. Povisili smo svoje zalihe s današnjih 15 dana na 3 mjeseca normalnog rada u punom kapacitetu”, dodaje.

I transport i ambalaža također poskupljuju što je posredno utjecalo na cijenu samog toalet papira.

Poskupljuje i drvo

Celuloze nema bez drva, a i stanje u drvnoj industriji daleko je od idealnog. I tu vladaju velike nestašice, cijene trupaca sve su više, drvo je sve traženije.

“Tu su se u zadnjih nekoliko godina desile velike promjene počevši od covida, dakle u tom periodu su porasle cijene, a onda i sada u kontekstu rata u Ukrajini s tim da morate znati da su već prošle godine Rusi najavili da će od 1.1. ove godine zabraniti izvoz trupaca iz Rusije”, kazala je Ana Dijan, Hrvatski drvni klaster.

Kinezi troše više papira nego ikad prije

Uz COVID, rat i zabranu izvoza, zadnji kamenčić u mozaiku skupog toalet papira je i Kina. Promjena potrošačkih navika dovela je do toga da Kinezi troše više papira nego ikad prije.

“To je stvorilo pritisak prema zapadu, na prve zemlje koje graniče s Rusijom, a s obzirom na to da se kinesko tržište alimentira iz ruskih šuma onda je to stvorilo problem”, tvrdi Dijan.

Komentirajte prvi

New Report

Close