‘Zaštita za mlade znanstvenike’

Autor: Saša Paparella , 27. prosinac 2018. u 21:59
Resorna ministrica Blaženka Divjak/Borna Filić/PIXSELL

Sindikalci i ministrica potpisali GKU za zaposlene u znanosti i obrazovanju.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i čelnici Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja potpisali su u četvrtak Granski kolektivni ugovor (GKU) za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. 

"Ovo predstavlja kvantni skok u normiranju rada u visokom obrazovanju  i znanosti, osigurali smo preduvjete za bolje uključivanje naših znanstvenika u međunarodnu konkurenciju. Ugovorili smo zaštitu asistenata i mladih znanstvenika glede prekovremenoga rada, ali i plaćanje troškova doktorskoga studija", rekla je Divjak.

Novi GKU, između ostaloga, jamči povrat troškova povezanih s izradom, tiskom i opremom doktorske disertacije do najviše 3500 kuna.

O novom ugovoru pregovaralo se 16 mjeseci, a vođa sindikalnoga pregovaračkoga tima Vilim Ribić ustvrdio je kako je ministrica svoj posao odradila  odgovorno.

Golem se broj ljudi, naglasio je, "prošetao ministarskom funkcijom, a da nisu riješili probleme". Ocijenio je kako gospodarsko stanje nije opravdanje za otkaz kolektivnoga ugovora.

"Novi GKU nije spektakularan jer je Vlada bila škrta u materijalnim pravima, ali omogućuje prepoznavanje većeg u odnosu na manji rad", rekao je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close