Zapošljavanje osoba s invaliditetom treba prestati gledati kao problem

Autor: Ivan Tominac , 29. travanj 2021. u 22:00
Leonida Kifer, upravna pravnica iz Daruvara /PD

Iako su još prisutne predrasude poslodavaca prema osobama s invaliditetom, sve više ih pronalazi mjesto na tržištu rada.

Promjene su one za kojima trebamo ići, a upravo želju za time pokazuje i 33-godišnja Leonida Kifer. Upravna pravnica iz Daruvara koja se u prethodnoj godini susrela s nekoliko nedaća, a naći posao kao osobi s invaliditetom činilo joj se kao nemoguća misija.

Međutim, uspjela je i u cijelom tom procesu mijenjala je sustav razmišljanja i prihvaćala sebe. Na svojim društvenim mrežama danas aktivno progovara o svojem životu i nerazumijevanju s kojim se susreće, a kako nam ističe na početku, mentalitet je glavni problem.

Koliko mentalitet može utjecati i na mentalno zdravlje pojedinca govori i činjenica da je Kifer svoj postupak stjecanja statusa osobe s invaliditetom odgađala sve do nedavno, a upravo iz straha da će je društvo, kako sama kaže, smatrati robom s greškom.

Niz izazova

Problem u mentalitetu vidi još od školovanja. Objašnjava nam kako je segregacija ono što i dalje vidi te da osiguravanje bilo kakva školovanja nije i osiguravanje budućnosti za osobe s invaliditetom.

“Nerealno je danas u doba tehnologije i novog razmišljanja očekivati da će zastarjeli obrazovni programi omogućiti nekome da se zaposli kao osoba s invaliditetom i tako samostalno zadovolji osnovne životne potrebe. Osobno ponekad stječem dojam da mi zapravo dajemo obrazovanje da zadovoljimo nekakvu formu, a ljude činimo nesamostalnijima i ovisnijima o drugima ili državi.

Nama su problem i same ustanove za obrazovanje… mali je broj je zgrada koje zadovoljavaju sve standarde da bi učenik s invaliditetom mogao ravnopravno pohađati nastavu u njima. I opet za kraj, osobe koje educiraju u školama – pitanje je koliko uopće imaju znanja i razumijevanja za rad s osobama s invaliditetom. Nažalost, najveći problem je razmišljanje. Dok se kao društvo ne promijenimo, ili barem ne krenemo prema putu promjena, OSI će nailaziti na razne izazove’’, rekla je Kifer.

100

prijava za posao poslala je u četiri godine nezaposlenosti

Iako ovo kao i mnogo drugih stvari s kojima se susreće može gledati kao prepreku, naša sugovornica promijenila je svoje perspektivu te je život ispreplela izrazom izazova. Izazovi su oni koje želi savladati, a oni su joj ujedno i motivacija da se obrazuje te pokaže kako veza između motivacije, želje za napretkom i invaliditeta ne postoji u mjeri u kojoj se prezentira.

“Moja motivacija je svijest o tome koliko puno ima ljudi na svijetu koji nemaju priliku obrazovati se. Koliko god se nama činilo da nemamo mogućnosti, u usporedbi s tim ljudima, mi smo jako bogati. Smatram da je znanje koje unesemo u sebe hrana za rast i razvoj svake osobe.

Moći se cijeli život obrazovati, steći novo znanje, upoznati nove ljude… to je najbolje što sami sebi možemo pokloniti. Do sada imam 3 edukacije koje su upisane u e-knjižicu i jako puno neformalnih edukacija, treninga i radionica. Jedva čekam nove prilike za učenje i razvoj sebe kao osobe’’, objasnila je Kifer.

Kako smo već spomenuli, transparentnost je ono čime se vodi te upravo iz tog razloga bez susprezanja progovara i o problemima zapošljavanja. Iako u rukama ima visoku stručnu spremu i konkretne vještine koje nudi na tržištu rada, dugo vremena je vodila borbu s poslodavcima u Hrvatskoj.

Svjesna je činjenice da ponuda na tržištu nije bajna ni za koga, no predrasude koje poslodavci imaju prema osobama s invaliditetom nerijetko su, objašnjava Kifer, u smjeru toga da ih se vidi kao one koje će naštetiti poslu. Da proces traženja posla nije bezazlen, dokazuje upravo i ova priča, a neke posljedice koje su nastale upravo u periodu traženje istog u slučaju naše sugovornice vidljive su i danas.

“Meni su četiri godine nezaposlenosti ostavile dijagnozu teške depresije i već sam 2 godine na terapiji antidepresivima. Užasno je traumatično, osjećaš se kao ništa ne vrijediš. I danas se bojim bilo što planirati vezano uz budućnost jer ne znam do kada ću raditi i hoću li za par godina imati za koricu kruha.

Stalno si u grču, nikako da uistinu počneš samostalno živjeti. Stekla sam dojam da sam samo broj, nebitna, da nije važno što sve mogu i želim… Ono što nezaposlenost može napraviti mladoj osobi, ne želim nikome. Iako, mislim da me to izgradilo u onu mene kakva sam danas. Samo je to iskustvo pregorkog okusa da bi ga poželjela bilo kome’’, rekla je naša sugovornica.

Doza samopouzdanja

U to vrijeme poslala je oko 100 prijava za posao, a iako je odgovore dobila tek na mali broj, nije odustala i danas radi u Quahwi, poduzeću koje se bavi prodajom specijaliziranih i premium vrsta kava.

‘’Prilika raditi puno radno vrijeme za mene znači moći sama sebi priuštiti novu odjeću, kavu s prijateljima ili novu knjigu, da ne moram za sve tražiti tatu umirovljenika koji nema veliku mirovinu i uz najbolju volju, ne bi mi mogao priuštiti puno toga. Posao mi daje samopouzdanje, motivaciju da se dalje educiram i razvijam, prostor za nove mogućnosti…

Jako puno mi znači podrška sadašnjeg poslodavca u svemu što radim i drago mi je što me ne sputava u mojim aktivnostima, nego ih prepoznaje kao sastavni dio mene i način kako gradim sama sebe. Svjesna sam koliko sam sretna što kao osoba s invaliditetom mogu steći staž i plaću, raditi u okruženju koje podržava i pomaže i jako važno – s ljudima koji u mene vjeruju.

Uz ovakve kolege i poslodavca, mislim da ni nebo nije granica’’ dodala je Leonida Kifer te zaključila kako je važno da na zapošljavanje osoba s invaliditetom prestanemo gledati kao problem, već mogućnost iz koje obje strane mogu puno toga naučiti.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close