Zapošljavamo osobe s invaliditetom, pa i za razne sezonske poslove

Autor: PD i VL native tim , 20. ožujak 2019. u 21:59
Helena Karasić, direktorica Ljudskih potencijala Dukata/Vedran Tolić

Sezonskim radnicima nude osnivanje radnog odnosa u periodu od travnja do rujna, a kasnije i mogućnost stalnog zaposlenja.

Za veliku tvrtku i lidera u mliječnom sektoru kao što je Dukat važno je ulagati ne samo u privlačenje novih, nego i u razvoj i zadržavanje postojećih zaposlenika, posebno u današnje vrijeme kada se suočavamo s nedostatkom kvalificirane radne snage i visokospecijaliziranih stručnjaka za neka područja, a s druge strane bilježimo veliku stopu nezaposlenosti", kaže Helene Karasić, direktorica Ljudskih potencijala Dukata i napominje kako su svjesni i negativnog trenda iseljavanja koji danas, više nego ikada, dodatno otežava pronalazak i zadržavanje kvalitetnih i kompetentnih suradnika. 

Stoga u Dukatu provode niz aktivnosti kojima nastoje privući nove zaposlenike, posebno sezonske što im je ključno u ovo doba godine, ali i zadržati i motivirati postojeće zaposlenike.

"U Dukatu kontinuirano ulažemo u obrazovanje i razvoj zaposlenika na svim razinama te praćenje njihove uspješnosti i nagrađivanje. Njegujemo sustav internih promocija, stoga za otvorene pozicije primarno tražimo odgovarajuće kandidate unutar vlastite organizacije", kaže Helena Karasić i naglašava kako nove zaposlenike uvode u rad kroz razrađeni sustav mentorstva, a one najbolje okupljaju u Talent poolu, internom razvojnom programu za mlade zaposlenike koji se ističu radnim sposobnostima i motivacijom i koji u svakodnevnom radu primjenjuju korporativne vrijednosti: ambicioznost, predanost i jednostavnost. U Dukatu vjeruju u kulturu davanja povratne informacije, kako bi bili uspješniji i efikasniji u poslu kojim se bave.

Nove pogodnosti za zaposlenike
Za svoje zaposlenike neprekidno razvijaju nove pogodnosti kako bi odgovorili na njihove potrebe i želje. Tako primjerice mladim roditeljima daju slobodan dan za polazak djeteta prvi puta u vrtić i školu te dar za novorođeno dijete, a trudnicama osiguravamo jedan slobodan dan mjesečno za prenatalni pregled. Svoje zaposlenike potiču na rekreativne i sportske aktivnosti, kao i dolazak na posao biciklom te sufinanciraju klubove u kojima zaposlenici čine većinu članstva (Rekreativni biciklistički klub Dukat, Sportski klub Sirela i DVD Sirela) i mnoge druge.

Na Dukat uvelike utječe sezonalnost, pa se tako u razdoblju od Uskrsa do konca rujna opseg proizvodnje udvostručuje, što zahtijeva i povećanje radne snage, najviše u odjelima proizvodnje, logistike i prodaje. Stoga su, s ciljem efikasnijeg pronalaska kvalitetnih sezonskih radnika, pokrenuli specijaliziranu mrežnu stranicu za sezonsko zapošljavanje www.sezonaudukatu.hr

"Otvorili smo više od 70 sezonskih radnih mjesta u našim najvećim odjelima logistike, proizvodnje i prodaje, a osim sezonskih radnika, tražimo i studente za određene pozicije. Motivi pokretanja stranice su bili objediniti ponudu sezonskih poslova u Dukatu na jednom mjestu te ponuditi kandidatima uvid u ono što kao poslodavac nudimo našim sezoncima, kao i onima koji će s nama odlučiti ostati i nakon uspješno odrađene sezone. Naime, osim informiranja o ponudi poslova, kandidatima želimo omogućiti da na jednom mjestu saznaju zašto je dobro zaposliti se u Dukatu, čuju iskustva i izjave naših zaposlenika "iz prve ruke" i doznaju što mogu očekivati prijavom za posao te što Dukat kao poslodavac očekuje od njih. Na stranici se, također, na vrlo jednostavan način mogu prijaviti za željeno radno mjesto na jednoj od ponuđenih 20-ak lokacija, od kojih je osim u Zagrebu i Splitu većina duž obale i na otocima", objašnjava direktorica Ljudskih potencijala Dukata.

Bonus jedne neto plaće
Tvrtka neprekidno ulaže u kreiranje dodatnih pogodnosti za svoje zaposlenike te u poboljšanje uvjeta rada kako bi u nemaloj konkurenciji sezonskih poslodavaca privukla stručne i motivirane kandidate koji mogu pridonijeti uspješnosti poslovanja tvrtke. S ciljem zadržavanja najkvalitetnijeg kadra, sezonskim zaposlenicima nude zasnivanje radnog odnosa u periodu od travnja do rujna, a nakon uspješno odrađene sezone i mogućnost stalnog zaposlenja, poziciju stalnog sezonskog radnika ili prednost pri zapošljavanju za sljedeću sezonu, ovisno o potrebama i željama naših zaposlenika.  U Dukat veliku pažnju pridaju uvođenju u posao novih zaposlenika, stoga su oformili tim internih trenera koji će sezonske zaposlenike sistematično uvoditi u posao, pratiti, evaluirati i nagrađivati njihov rad.

"Najveću potražnju imamo za skladišnim radnicima u Zagrebu i Splitu, stoga njima nudimo i dodatan bonus u iznosu od jedne neto mjesečne plaće za uspješno odrađenu sezonu. Želja nam je pozicionirati se kao pouzdana tvrtka koja konkurentnim i stimulativnim primanjima, nagradama za učinkovitost, ulaganjem u razvoj zaposlenika i drugim pogodnostima brine o zaposlenicima i umjerena je na njihovo zadovoljstvo te je kao poslodavac prvi izbor potencijalnim kandidatima", kaže Helena Karasić i naglašava kako u Dukatu uvijek ima mjesta za osobe s invaliditetom, pa tako i za sezonske pozicije.

Naravno, to dijelom ovisi o opisu radnog mjesta i stupnju invaliditeta, no kvalifikacije i motiviranost su uvijek bile i jesu glavni kriterij pri zapošljavanju ne samo sezonaca već i svih ostalih zaposlenika. "Dukat kao odgovorna tvrtka koja je, među ostalim, i potpisnik Povelje o raznolikosti, posebnu pozornost posvećuje poštivanju različitosti, jednakih mogućnosti i nediskriminacije pa tako i prilikom selekcije i zapošljavanja. U našim su redovima radili i rade zaposlenici s invaliditetom koji su ravnopravan dio našeg kolektiva", zaključuje direktorica Ljudskih resursa Dukata.

Iz tvrtke poručuju da su glavni kriteriji pri zapošljavanju ove, ali i drugih ljetnih sezona, stručnost, želja za radom tijekom cijele sezone, spremnost za rad u smjenama (u proizvodnji i logistici), fleksibilnost i motiviranost, a za neke pozicije i prethodno iskustvo rada na sličnim poslovima. Za radna mjesta u skladištu ključna je i spremnost rada u hlađenom prostoru (3-5?C). Svaki zaposlenik i student im je, neovisno o iskustvu ili vrsti posla koji obavlja, važan te smatraju da svojim trudom i zalaganjem može značajno doprinijeti ostvarenju ciljeva i uspjehu Dukata. 

New Report

Close