Zaposlenost raste, ali i dalje premalo građana radi

Autor: Ana Blašković , 14. ožujak 2018. u 22:00
U RH radi samo 57% radno sposobnih/G. S./PIXSELL

U Europskoj uniji zaposlenost je u zadnjem kvartalu rasla 0,2 posto, a istodobno u Hrvatskoj je veća 0,7 posto.

Broj zaposlenih porastao je u zadnjem kvartalu 2017. za 0,2 posto u Europskoj uniji, odnosno 0,3 posto u zemljama eurozone što je najviša razina otkad se prati taj podatak, ističu iz Eurostata.

Dinamika zapošljavanja na Starom kontinentu tako se nastavila očekivanim tempom pa se procjenjuje da je od oko 512 milijuna stanovnika Unije, krajem prošle godine posao imalo 236,8 milijuna, od čega 156,7 milijuna u zemljama eura. Najvećim rastom zaposlenosti od 1,8 posto u četvrtom kvartalu može se pohvaliti Malta, slijedi Estonija s 1,6 posto te Finska s 1,2 posto.

I u Hrvatskoj je tempo rasta zaposlenosti nadmašio europski prosjek; broj zaposlenih povećan je 0,7 posto u usporedbi s trećim kvartalom kada je, ipak je riječ o vrhuncu sezone, imao dvostruko snažniji rast od 1,3 posto. Na godišnjoj razini rast zaposlenosti povećan je 3,8 posto u odnosu na isto tromjesečje godinu ranije.  Iako brojke ohrabruju budući da zaposlenost daleko jasnije od statistike nezaposlenosti oslikava realno stanje na tržištu rada, za Hrvatsku je nažalost važnije da je zaposleno tek 57 posto građana u radnoj dobi.

Koliko kaskamo za zemljama članicama dovoljno govori brojka da je prosjek Europske unije više od 70 posto, a Lisabonskom strategijom do 2020. godine Bruxelles tu brojku želi povećati na 75 posto.  Najveći kvartalni pad zaposlenosti zabilježen je u Italiji i Poljskoj, po 0,3 posto, slijede Grčka i Litva, dok je u Češkoj zaposlenost stagnirala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close