Zanimljive najave PPHE-a oko povrata za dioničare; hoće li to primijeniti i na Arenu?

Autor: Jadranka Dozan , 05. rujan 2023. u 14:34
Foto: Arena Hospitality Group

Grupa u čijem sastavu je i pulska kompanija vraća se na predpandemijsku politiku raspodjela, a uz poruku da će se konzultirati s dioničarima oko najprikladnijih mehanizama, kažu da to uz dividende može značiti i otkupe dionica i tenderske ponude

Govoreći o polugodišnjim rezultatima PPHE Hotel Group te očekivanjima daljnjeg razvoja poslovanja, Boris Ivesha, predsjednik te grupacije sa sjedištem u Londonu, u okviru koje posluje i pulska Arena Hospitality Group, rekao je kako PPHE “ulazi u veoma uzbudljivo vrijeme, s više od 300 milijuna funti vrijednim projektima u završnoj fazi”.

U idućih devet mjeseci slijedi otvaranje četiriju novih hotela – u Rimu, Londonu (Hoxton), Beogradu i Zagrebu, s tim da je Arenin art’otel u središtu hrvatske metropole praktično na pragu otvaranja vrata gostima. Na mrežnim stranicama, naime, nude se rezervacije počevši od listopada.

Prema Iveshi, spomenuta četiri nova hotela bi, po uhodavanju poslovanja, trebala generirati najmanje 25 milijuna funti za Grupu. Koliko bi u tome trebao participirati zagrebački art’otel sa svojih 110 soba i apartmana, nije poznato. No, nakon snažnog rezultatkog skoka i rekordnih polugodišnjih prihoda PPHE-a koji u znatnoj mjeri odražavaju efekte prodaje jednog hotela nekretninskom fondu osnovanom zajedno s jednim osiguravateljem, u toj grupaciji optimistični su i u pogledu druge polovice godine kao i svoga dugoročnog rasta.

Ove godine očekuju prihode veće od 400 milijuna funti (lani 330) uz rast EBITDA dobiti na najmanje 120 milijuna GPB (naspram lanjskih 94,6). Ali, i zanimljivije od toga su Iveshine izjave vezane uz dioničare i komunikaciju planova oko raspodjele dobiti.

Kako je rekao, snažan rezultat omogućuje kompaniji da nagradi dioničare za njihovo kontinuirano povjerenje i podršku vraćanjem na politiku povrata kapitala raspodjelom približno 30 posto prilagođene zarade, a da se istodobno nastavlja s ulaganjima u cilju budućeg rasta.

Referirajući se na stalni značajan diskont tržišne vrijednosti dionice u odnosu na standardne parametre valuacija za tu industirju, vodstvo PPHE-a namjerava se, kaže, konzultirati s dioničarima u vezi s najprikladnijim i najučinkovitijim mehanizmima raspodjele. To pak, prema Iveshinim riječima, ne uključuje samo dividende, već i mogućnosti otkupa dionica (share buyback) i tenderskih ponuda, kao i kombinaciju navedenog.

Ivesha je najavio kako će u bliskoj budućnosti obavijestiti tržište o iskoracima u politici povrata kapitala. Sve to, pak, iz ovdašnje je perspektive zanimljivo ponajprije u kontekstu pulske turističke kompanije kao jedne od sastavnica grupe PPHE.

Mogu li i ovdašnji (manjinski) dioničari računati sa sličnim smjerom politike vezane uz raspodjelu dobiti i povrata na kapital? Među njima prednjače domaći mirovinski fondovi koji su prije šest godina značajno participirali u IPO-u Arene kojim je kompanija prikupila više od sto milijuna eura kapitala.

Uz cjenovni diskont dionice u uodnosu na usporedive kompanije te činjenicu da im je burzovna vrijednost još uvijek nemalo ispod one iz javne ponude, to ulaganje im zasad sigurno nije ispunilo očekivanja, to prije što je u tom razdoblju prije ovogodišnje isplate dividende od 0,7 eura po dionici dividenda prethodno isplaćena samo jednom (2017.). Time se akumulirao i značajan iznos zadržane dobiti, a zbog svega su u redovima mirovinaca već pomalo i nestrpljivi pa su za proljetos održanu skupštinu, uz ostalo, bili uputili i protuprijedlog gotovo duplo veće dividende.

Arena Hospitality Group je, inače, prošlu godinu zaključila velikim skokom i prihoda i zarade, a i prvo polugodine ove godine obilježeno je visokim dvoznamenkastim (40-postotnim) rastom prihoda. U intervjuu Poslovnom dnevniku Ivesha, koji je i predsjednik NO-a Arene, rekao je prije nekoliko tjedana da su zadovoljni kako ide ova sezona i godina u pogledu bookinga i popunjenosti, a optimistični su i oko rezultata pulske kompanije. Hoće li se uz takva ostvarenja i u odnosu s njezinim (manjinskim) dioničarima ići stopama matične kompanije, ostaje vidjeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close