Jednom mjesečno građanima besplatno popravljaju uređaje i ostale predmete

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2023. u 09:12
Foto: Unsplash

Kao dio popravljaonica – “Ko to more popravit?! popravljaju sve – od električnih, mehaničkih uređaja do odjeće i igračaka

Popravljaonica – “Ko to more popravit?!”, još je jedan izvrstan projekt splitske udruge Permakultura Dalmacija. Zamišljena je kao mjesečni događaj na kojemu građani imaju priliku besplatno popraviti predmete kao što su električni i mehanički uređaji, odjeća, igračke… Ili barem dobiti informacije može li se predmet uopće popraviti i gdje, piše HRT.

Tomislav je donio staru pokvarenu grijalicu, a uređaj je ubrzo popravljen.

“Ja sam od onih koji nastoje sačuvat predmet do kraja njegove upotrebe i ako se on može popraviti, međutim znam da je manjak majstora i zato je ova Popravljaonica zlata vrijedna”, rekao je Tomislav Carev.

Sve usluge popravaka su besplatne, a poželjno je da vlasnik pokvarenog malo pomogne meštru – volonteru.

“Kad sam vidio da se traže majstori sam se, odma bez pardona, javio jer mi je gušt pomoć ljudima”, rekao je Branimir Lešić, električar.

Druženje, razmjena znanja i vještina, volontiranje, pomaganje, smanjenje otpada i stvaranje navike popravka i ponovne uporabe stvari i predmeta – plemeniti su ciljevi udruge u vrijeme kada je sve površno i potrošno.

“Baš smo imali primjer. Gospodin je donio tri uređaja, dva su bila starija od 30 godina i oni su popravljeni. Jedan je bio star nekoliko godina iz trgovačkog centra. Nije uopće bilo opcije da ga se otvori, a kamoli da ga se popravi”, rekao je Marko Ban, tajnik Udruge Permakultura Dalmacija.

Popravlja se i odjeća, najviše dječja.

“Mi imamo znanje, i dosta mladog svijeta koji dođe bi htjeli naučiti uključiti mašinu, sašiti nešto tako da čak planiramo možda napravit neki kratki tečaj”, istaknula je Gordana Čaljkušić.

Ne bacajte pokvareno i pokidano. Iduća Popravljaonica je 23. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close