Zalihe proizvoda industrije pale 3,3 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 02. kolovoz 2022. u 22:00
Zalihe kapitalnih proizvoda su smanjene za 9,2 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 posto/I. Galović/PIXSELL

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe energije, za 14,3 posto.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju lipnja ove godine bile su za 3,3 posto manje nego u svibnju, a na godišnjoj su razini, pale za dva posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe energije, za 14,3 posto. Zalihe kapitalnih proizvoda su smanjene za 9,2 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 posto.

Istodobno su zalihe intermedijarnih proizvoda i zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za tri posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 3,5 posto, dok su u rudarstvu i vađenju povećane za 0,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 18,8 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 17,7 posto te u proizvodnji strojeva i uređaja, za 16,8 posto.

Istodobno su najviše povećane zalihe u proizvodnji papira i proizvoda od papira, za 15,8 posto, proizvodnji električne opreme za 11,2 posto te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 7,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close