Zahuktavaju velike nekretninske projekte vrijedne 110 milijuna eura

Autor: Suzana Varošanec , 02. siječanj 2019. u 11:16
Šibenske projekte preko svoje tvrtke ZM Development provodi Zagreb Montaža Grupa/FOTOLIA

Građevinske dozvole očekuju se na proljeće, a radovi kreću nakon turističke sezone.

Zagreb Montaža Grupa, preko svoje članice osnovane prije tri godine sa sjedištem u Zagrebu, tvrtke ZM Development za projektiranje i građenje, očito je pripremila teren kako bi u ovoj godini u Šibeniku mogla intenzivirati svoje nove, velike nekretninske projekte –  Draga i Podsolarsko. Ukupna vrijednost predviđenih investicija iznosi oko 110 milijuna eura, a  investitor će ih u 2019. ubrzano razvijati. 

Partnerstvo s Austrijancima
Riječ je o jednoj od najvećih hrvatskih graditeljskih tvrtki s oko 1500 zaposlenika, većinom angažiranih na poslovima koji se tiču izvoznih tržišta EU. Doznajemo da će projekt Draga biti realiziran u partnerstvu s jednom austrijskom nekretninskom tvrtkom, dok će Podsolarsko izvoditi samostalno.  Prema našim izvorima, za maticu je u 2018. planirana EDITDA od oko 35 milijuna kuna te je i ostvarenje u skladu s time. Oba projekta po svemu sudeći istodobno kreću u realizaciju, za što je kao  "okidač" poslužilo to što je i za Podsolarsko krajem prošle godine kompletirana potrebna prostorno-planske "papirologija".

Kako su trenutno u najvišem statusu administrativne pripremljenosti, odnosno predviđeni su šibenskim UPU-om kao i promijenjenim GUP-om, očekuje se brza procedura izdavanja građevinske dozvole, što bi prema sadašnjim najavama trebalo biti riješeno na proljeće.  Nakon predstojeće  turističke sezone ovi projekti kreću u realizaciju s  izvođenjem građevinskih radova. Tako će  u poslovno- turističku te stambenu funkciju biti stavljeni novosagrađeni objekti na prostoru ukupne veličine od oko 70.000 m2.

 

40 tisuća

četvornih metara u središtu Šibenika donosi projekt Draga

U sklopu projekta Draga za tržište se priprema i dodatna ponuda znatnog garažnog prostora. Izrada potrebnih idejnih rješenja već je u tijeku – projektni biro iz Barcelone zadužen je za Drage, dok jedan zagrebački arhitektonski ured projektira Podsolarsko. U sklopu projekta Draga, s predviđenih oko 50 milijuna eura ulaganja, planirano je 40.000 m2 novog garažno-trgovačkog i stambenog prostora u središtu Šibenika. Kako se prostire i na potezu današnje gradske tržnice, zbog čega će biti nužno njezino privremeno preseljenje na dio prostora današnjeg parkirališta pokraj šibenskog Autobusnog kolodvora, prva faza tog projekta mora biti završena u roku od 18 mjeseci od početka gradnje.

Nakon realizacije glavnog dijela projekta, u drugoj fazi očekuje se  izgradnja stanova i poslovnih prostora. S druge strane, između šibenskih naselja Solarisa i Brodarice, dakle povezana s gradom nalazi se i  zona Podsolarsko, atraktivna naročito zato što ondje Šibenik direktno izlazi na more. Tamo se predviđa moderno stambeno naselje, odnosno 30.000 m2 stambenog prostora, kao i gradnja mini marine za 65 brodova.

Kako je u drugoj fazi u planu i gradnja hotela s oko 250 smještajnih jedinica, navodno visoke kategorije, riječ je  o investiciji koja ne može biti niža od  60 milijuna eura, kažu upućeni. S nedavnim donošenjem UPU-a  i za Podsolarsko je započela prva faza u kojoj je ključno provesti i sve čestice kroz katastar i zemljišno-knjižni odjel Općinskog suda u Šibeniku što je uvjet za dobivanje građevinske dozvole. 

Interesa već ima
UPU na toj lokaciji zahvaća 17 hektara, od čega je oko 100.000 m2 u vlasništvu ZM Developmenta, dok se preostali dio odnosi na javno pomorsko dobro i morsko dobro. Izvori bliski Zagreb Montaži kažu nam da oba projekta već plijene interes potencijalnih kupaca, ali i korisnika poslovnih sadržaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close