Zagrebački vjerovnik ‘napada’ predstečajni

Autor: Suzana Varošanec , 16. ožujak 2020. u 06:13
Tvrtka očito ne vjeruje u izglednost naplate svojih tražbina u predstečajnom postupku trogirskog škvera /IVO ČAGALJ/PIXSELL

Žali se na sudsko rješenje za Brodotrogir, sumnja u sposobnost naplate.

Nakon što je potvrđen predstečajni sporazum u Brodotrogirovu predstečaju, završetak postupka doveden je moguće u pitanje, ovisno o ishodu žalbenog postupka zbog žalbe kojom se ‘napada’ ovo sudsko rješenje.

Žalitelj je zagrebački Proenergy, vjerovnik s tražbinom koja iznosi 3,89 mil. kn. U dijelu osporenih neosiguranih tražbina ukupnog iznosa 529,6 mil. kuna, od čega se 510 milijuna odnosi na tražbinu Zagrebačke banke, Proenergy sudjeluje s tek 44.037 kuna.

No, prema izglasanom sporazumu Proenergy bi trebao otpustiti iznos od 2,72 mil.kn, dok će se preostalih 1,17 mil. kn tražbine otplatiti u 32 kvartalne rate u iznosu svake od 36.460,76 kn, a nakon isteka počeka od jedne godine od pravomoćnosti rješenja o sklopljenoj nagodbi, a ne ranije od 31. ožujka 2021.

No, Proenergy očito ne vjeruje u izglednost naplate, na što ukazuje i tvrdeći u žalbi da sud nije ispitao, niti dao ikakve razloge zašto smatra da će dužnik biti sposoban za plaćanje u razdoblju do kraja tekuće i u dvije sljedeće kalendarske godine, nego je kažu “bez ikakvog ispitivanja potvrdio predstečajni postupak nekoliko minuta nakon održavanja ročišta za glasovanje o planu restrukturiranja”.

Pozivajući se na 4 zakonska razloga za uskratu potvrde plana restrukturiranja u žalbi se navodi i da je na vjerovniku teret dokaza samo prvog razloga, dok je na sudu da ispita postoje li preostala tri razloga, što je ovdje, tvrde, propušteno.

Navode i protek propisanih rokova za predstečaj, što po njima znači da je trebalo obustaviti predstečaj “prije nego što je održano ročište za glasovanje o predstečajnom sporazumu”.

Riječ je o roku od 300 dana, za koji je VTS nedavno rekao da je prekluzivni rok, odnosno čijim protokom se postupak mora obustaviti.

Komentirajte prvi

New Report

Close