Zagrebački turizam u pola godine sa 65% manje noćenja nego lani

Autor: Marija Crnjak , 01. srpanj 2020. u 15:21
Stranih je turista u 6 mjeseci bilo 110.000/S. STRUKIĆ/PIX

Trenutačno je u Zagrebu otvoreno 57 od ukupno 69 hotela i u njima i odsjeda najviše turista, oko 50 posto.

U Zagrebu je do kraja lipnja ostvareno 28 posto lanjskih turističkih dolazaka i 35 posto noćenja, a unatoč određenom trendu oporavka u lipnju za zagrebački turizam ovo je i dalje najteža i najizazovnija godina, ocijenila je za Hinu direktorica zagrebačke Turističke zajednice (TZGZ) Martina Binenfeld.

Od početka godine do kraja lipnja u glavnom gradu bilo je 168 tisuća turista koji su ostvarili 383 tisuće noćenja. Stranih je turista pritom bilo oko 110 tisuća, a njihovih noćenja oko 260 tisuća, dok su ostali bili domaći turisti.

Takva razina prometa znači da je Zagreb do kraja lipnja ove godine u minusu u dolascima turista od čak 72 posto, a u noćenjima od 65 posto, u odnosu na prošlu godinu.

“Sada se u Zagrebu prosječno ostvaruje do oko dvije tisuće noćenja dnevno, a kada govorimo o određenom trendu oporavka u lipnju mislimo na to da je primjerice u samo jednom njegovom danu zabilježeno i više od 2100 noćenja.

To je četiri puta više od pet stotina registriranih noćenja koliko ih je prosječno bilo dnevno sredinom svibnja kada su zagrebački hoteli počeli otvarati svoja vrata nakon prvog popuštanja epidemioloških mjera”, naglašava Martina Bienenfeld.

Trenutačno je u Zagrebu otvoreno 57 od ukupno 69 hotela i u njima i odsjeda najviše turista, oko 50 posto, dok ih oko 40 posto bira privatni smještaj, a zanimljivost je, kako dodaju iz gradske Turističke zajednice, da je u Zagrebu otvoreno i dosta hostela, 36 od ukupno 50, ali se znatno slabije pune od ostalih vrsta smještaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close