Zagrebačka burza značajno će povećati udjel u Makedonskoj burzi

Autor: Tomislav Pili , 16. ožujak 2021. u 16:52
Ivana Gažić, Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Sjevernomakedonski financijski regulator izdao je rješenje kojim se Zagrebačkoj burzi odobrava povećanje udjela s 5,3 na 15,19 posto stjecanjem 276 dionica Makedonske burze

Zagrebačka burza nastavlja sa širenjem na druga regionalna tržišta. Kako su priopćili sa ZSE-a, Komisija za vrijednosne papire Republike Sjeverne Makedonije izdala je Zagrebačkoj burzi rješenje o suglasnosti za daljnje stjecanje dionica Makedonske burze.

Naknon što je Zagrebačka burza krajem 2019. stekla 5,3 posto vlasničkog udjela u makedonskom tržištu kapitala, tamošnji regulator pozitivno je ocijenio detaljnu dokumentaciju dostavljenu iz Zagreba te je suglasan s daljnjim stjecanjem dionica čiji ukupni kumulativni iznos ne prelazi 20 posto od ukupno izdanih dionica s pravom glasa. Tako Zagrebačka burza namjerava povećati vlasnički udio u Makedonskoj burzi s 5,3 na 15,19 posto stjecanjem 276 dionica, odnosno 9,89 posto dionica Makedonske burze.

Dvije burze vrlo uspješno surađuju dugi niz godina na razmjeni znanja i iskustava, a intenzivno od 2014., kada je zajedno s Bugarskom burzom utemeljeno društvo SEE Link d.o.o. Skopje, u kojem tri burze dijele jednake udjele u vlasništvu. Suradnja je dodatno intenzivirana 2019., kada je Makedonska burza potpisala ekskluzivni sporazum o suradnji s hrvatskim društvom Funderbeam South-East Europe d.o.o. (Funderbeam SEE), u kojem Zagrebačka burza d.d. ima trećinu vlasništva, a dio je estonske Funderbeam grupe, koja upravlja platformom za financiranje startupova. Partnerstvo s Makedonskom burzom na tom polju edukativnog je i promotivnog karaktera, kako bi se lokalnim kompanijama predstavile mogućnosti prikupljanja kapitala putem ove inovativne platforme s ciljem daljnjeg razvoja poslovanja te sazrijevanja do faze potencijalnog uvrštenja na burzu.

Ranije ovoga mjeseca dvije su burze potpisale i sporazum o suradnji na području edukativnih usluga koje bi sudionicima iz Makedonije pružala Akademija Zagrebačke burze, a kompanije uvrštene na Makedonsku burzu već neko vrijeme sudjeluju i na investicijskim konferencijama u organizaciji Zagrebačka burze. “Naša su dva tržišta vrlo bliska. Konsolidacija je prirodan razvojni put ne samo manjih već i globalnih, velikih tržišta kapitala. Cilj je tržištima osigurati veću vidljivost, a ulagateljima i kompanijama kvalitetnu i ekonomičniju uslugu te više prilika i za ulaganje, i za prikupljanje kapitala. Niz godina uspješno surađujemo s kolegama iz Makedonije i namjera nam je dodatno produbljivati ovu suradnju na obostrano zadovoljstvo i korist za obje naše ekonomije”, izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Komentirajte prvi

New Report

Close