Zagreb uveo platformu za zviždače koja će uskoro biti uvedena i u vrtiće

Autor: Suzana Varošanec , 13. listopad 2023. u 06:55
Gradonačelnik Tomislav Tomašević i osko Klisović predstavili su 'Zviždač'/Ž. Hladika/PIXSELL

Gradska uprava predstavila softver za prijavljivanje nepravilnosti u poslovanju.

Grad Zagreb prvi u Hrvatskoj kreće s lansiranjem antikorupcijske platforme “Zviždač” kroz dva kanala – za građane i zaposlenike – prijavljivanja uočenih nepravilnosti rada u Gradskoj upravi te u tri najveće tvrtke u gradskom vlasništvu: Zagrebačkom holdingu, ZET-u i Zagrebačkom velesajmu.

No, namjera gradske uprave i ove većine u Skupštini Grada Zagreba istu aplikaciju uskoro proširiti na svih 340 gradskih tvrtki i ustanova te je uvesti čak i u vrtiće.

Poželjan efekt
Time se hrvatska metropola pridružuje velikoj obitelji modernih gradova u Europi koji koriste ovu ili slične aplikacije kao učinkovit alat u suzbijanju nepravilnosti. Pritom je glavni cilj dobro upravljanje, ali i financijski učinak također je, prema riječima predsjednika Skupštine Grada Zagreba Joška Klisovića, jednako poželjan efekt ove priče.

Dansko rješenje

Riječ je o rješenju danske tvrtke Whistleblower Software koju još koristi Berlin, Antwerp i Limburg provincije u Belgiji.

Zanimljivo, ‘Zviždač’ izrastao iz strategije unapređenja borbe protiv korupcije, zacrtane u programu SDP-a te prenesene u koalicijski sporazum, dolazi ususret izbornoj godini, tako da se vlast u Zagrebu već može istaknuti po nadstandardu koji se aplikacijom nudi svim Zagrepčanima.

Drugi kanal unutarnjeg prijavljivanja, reguliran Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, prema kojem svi obveznici imaju određene procedure i imenovane povjerljive osobe.

No kako je to naglasio gradonačelnik Tomislav Tomašević, trenutno samo Zagreb ima aplikaciju, ekonomičnu i jednostavnu za rukovanje, s ukupnim godišnjim troškom od tek 4000 eura, koja pritom ima ugrađena softverska rješenja u svrhu onemogućavanja zlouporaba u vidu masovnog i lažnog prijavljivanja.

Prema Tomaševiću koji je najavio mjesečne i godišnje analize rezultata postupanja po prijavama, postoji protokol po kojem se postupa kako bi se spriječile lažne prijave ili difamiranja kolega, kao i sigurnosni mehanizmi te se prijave i povjerljivi podaci osoba nalaze na inozemnom serveru.

4000

eura iznosi ukupni godišnji trošak platforme 'Zviždač'

Konkretnije, riječ je o rješenju danske tvrtke Whistleblower Software, za koje su se u zagrebačkoj upravi odlučili nakon provedenog postupka jednostavne javne nabave. Ova aplikacija se fokusira upravo na sigurnost podataka i jednostavnost korištenja kao dvije najbitnije značajke rješenja.

Kao što smo već i prije napomenuli, podsjeća Tomislav Trifunović iz Whistleblower Softwarea, uspostava sigurnog, no jednostavnog sustava za prijavljivanje nepravilnosti uvelike pomaže organizacijama da “otklone uočene nepravilnosti, poboljšaju svoje poslovne procese i smanje rizik od pojava nepravilnosti u budućnost – kako privatnim, tako i javnih organizacijama.

Jednostavniji proces
“Jako mi je drago što je Grad Zagreb uspješno uspostavio platformu. Cilj cijele priče jest da se modernizira i pojednostavni proces prijavljivanja nepravilnosti, te pokaže transparentnost gradske uprave. Sada i građani i zaposlenici grada imaju siguran kanal za prijavljivanje nepravilnosti, a sve za boljitak cijele zajednice.

Naravno, naš softver je već uspostavljen u mnogo različitih jedinica lokalne samouprave u EU, npr. to je Berlin, Antwerp i Limburg provincije u Belgiji te nekoliko različitih županija u Danskoj, Portugalu itd. Sada i Grad Zagreb čini uzor u Hrvatskoj, te se nadam da ova će se ova pozitivna promjena primijeniti i u ostalim gradovima Hrvatske”, kaže Trifunović.

Da na ovome neće stati potvrda su predstojeće aktivnosti koje proizlaze iz dijela hrvatskih gradova da po uzoru na Grad Zagreb unaprijede svoj sustav upravljanja, pa se uskoro može očekivati masovnije prijavljivanje nepravilnosti koje stvara priliku za bolju “speak-up” kulturu u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close